Viitoarea strategie in domeniul energiei, finalizata pana in octombrie

Proiectul va fi centrat pe conceptul de securitate energetică.

La sfârșitul anului trecut, ministrul de atunci Răzvan Nicolescu a prezentat o parte din viitoarea strategie energetică a României.

Noua strategie în domeniul energiei va fi gata până în octombrie – a anunțat ministrul Andrei Gerea.

Noua strategie energetică are două mari obiective: securitatea alimentării cu energie și menținerea prețurilor la un nivel suportabil pentru consumatori.

Documentul elaborat anul trecut de către Departamentul pentru Energie stabilește, că în acest domeniu ar fi nevoie de investiții de 100 de miliarde de euro până în 2035. Același document arată că România are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est. Producția națională este de 11 miliarde de metri cubi anual, în vreme ce consumul se ridică la aproape 14 miliarde de metri cubi. În acest ritm, se estimează că rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza în 14 ani.

România deține și rezerve sigre de țitei de 60 de milioane de tone și rezerve geologice de 2 miliarde de tone. Specialiștii au estimat o epuizare a acestora într-o perioadă de 23 de ani.

Sectorul producției de electricitate are însă nevoie de investiții semnificative. Deși avem mai multe surse de producție a electricității, cele mai multe dintre ele și-au depășit durata tehnică de viață, fiind neeconomice și poluante.

Proiectul de strategie stabilește că după 2015 România va avea deficit de capacități de producție a electricității, care se va accentua după 2020-2025, în condițiile în care Uniunea Europeană insistă pe reucerea emisiilor poluante. Pentru a preveni acest deficit, trebuie construite noi unități de producție.