Victorie fara precedent a euro-scepticilor si a partidelor extremiste la alegerile europarlamentare

În Franța, Frontul Național – formațiune de extremă dreapta, xenofobă și rasistă – a obținut cel mai mare scor, în timp ce în Marea Britanie, UKIP reușește să obțină cele mai multe voturi.

‘Europa este în stare de șoc’, scriu jurnaliștii Agenției France Presse, care vorbesc despre un adevărat ‘seism politic’.

În Franța, Frontul Național a profitat de nivelul record de nepopularitate al socialiștilor aflați la putere și a ajuns pe primul loc la scrutinul europarlamentar, obținând un rezultat istoric de aproape 25 la sută, fiind votat mai ales de tineri și de muncitori. Astfel, Marine Le Pen va avea în Parlamentul European 24 din cei 74 de europarlamentari francezi. În aceste condiții, lidera Frontului Național a cerut președintelui Francois Hollande să organizeze alegeri anticipate, întrucât actualul legislativ de la Paris nu ar mai fi reprezentativ.

Trăgând primele lecții din acest vot istoric, premierul francez Manuel Valls a cerut o ‘reorientare’ a Uniunii Europene, iar francezilor le-a promis că Guvernul va scădea impozitele, care au devenit insuportabile pentru clasa de mijloc.

Și în Marea Britanie, formațiunea anti-europeană UKIP a reușit să câștige alegerile cu un scor istoric de 29%, urmând să trimită în legislativul european 23 din cei 74 de eurodeputați britanici. ‘Veți mai auzi de noi’, a spus triumfător liderul acestei formațiuni, Nigel Farage, făcând aluzie la scrutinul legislativ de anul viitor.

O altă surpriză s-a produs în Danemarca, unde formațiunea anti-imigrație Partidul Popular se situează pe prima poziție cu aproape 27% din voturi și va obține 13 mandate în Parlamentul European.

În Germania, conservatorii sunt pe primul loc, cu peste 35 la sută din voturi, dar o formațiune nou creată care cere eliminarea monedei euro (Alianța pentru Germania) va avea și ea șapte eurodeputați. În plus, partidul neonazist a profitat de eliminarea pragului electoral și va avea un reprezentant în Parlamentul European.

În Austria, formațiunea de extremă dreapta a luat 20% din voturi, iar în Grecia, victoria a fost revendicată de stânga radicală Syriza. De asemenea, formațiunea neonazistă Zorii Aurii va avea trei reprezentanți în Parlamentul European. Și în Ungaria, partidul ultra-naționalist Jobbik a fost votat de 15% dintre alegători.