Victoria Nuland critica liderii din Europa centrala si de est

E vorba de acei lideri care ignoră valorile democratice din țara lor.

Reprezentanții administrației de la Washington critică liderii din Europa centrală și de est care ignoră valorile democratice în ţările lor.

Criticile au fost formulate de Victoria Nuland – subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice – într-un discurs susţinut în capitala Statelor Unite.

Acuzațiile intervin în contextul în care în România asistăm la unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, dosarul Microsoft, în care apar numele mai multor miniştri.

În discursul susţinut la Washington Victor Nuland nu a nominalizat explicit nicio țară – dar a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, ‘cetăţenii s-au revoltat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii independente, o societate civilă şi o presă vibrantă’.

În opinia oficialului american, cetățenii acestor popoare și-au reformat economiile, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini…..cu alte cuvinte……au restaurat democraţia liberală în inima continentului.

Victoria Nuland s-a referit și la criza ucraineană şi ameninţarea venită din partea grupării Statul Islamic.

În Europa Centrală de astăzi, ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. Nuland vorbește despre cele două cancere care au cuprins această regiune: regresul democratic şi corupţia.

Oficialul american îi acuză pe liderii politici care protejează demnitarii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei.