Victor Ponta: ‘POSDRU a fost un cosmar, dar a devenit un pariu castigat’

Victor Ponta precizează că Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane continuă cu proiecte de care beneficiază categorii sociale cu cea mai mare nevoie.

Premierul Victor Ponta respinge acuzațiile potrivit cărora Guvernul pe care-l conduce nu a reușit să atragă bani europeni.

Șeful Executivului afirmă că, într-adevăr, Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane – pe scurt POSDRU – a fost un coșmar, însă situația s-a schimbat.

Şeful Guvernului a asistat împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la semnarea a 63 de contracte în cadrul POSDRU.

Valoarea totală a acestora: 160 milioane euro, din care 140 milioane euro o reprezintă finanţarea Uniunii Europene.

POSDRU este unul dintre proiectele suspendate anterior de către Comisia Europeană, pentru nereguli identificate în atribuirea contractelor finanţate din fonduri europene.

Victor Ponta a arătat, că, ‘dintr-un coşmar’, Programul a ajuns un pariu câştigat, cu beneficii importante pentru categorii sociale defavorizate.

‘Uneori, discursul politic încurcă munca obişnuită «nu se ia niciun ban european, nu se face nimic». Ba da, se face şi se fac lucruri bune” – a insistat premierul.

La rândul său, ministrul Teodorovici promite că, odată cu noile cereri de propuneri în cadrul POSDRU, se vor crea, în total, 27 de mii de noi locuri de muncă.

Printre instituțiile care vor beneficia de acest program se numără și Ministerul Muncii – în cadrul instituției au fost aprobate 4 proiecte cu o valoare totatlă de 90 de milioane de euro.

Unul dintre proiecte vizează combaterea violenţei domestice şi măsuri pentru stoparea traficului de fiinţe umane, având un grup ţintă de peste 10 mii de persoane.

Reacțiile guvernanților vin după ce președintele Traian Băsescu a criticat în repetate rânduri Executivului pentru că nu reușește să atragă fonduri europene.

Șeful statului afirma recent că pe raportarea Uniunii Europene, pe luna septembrie, au fost cheltuite doar 37,5% din fondurile europene alocate în sumă totală de 19 miliarde euro, iar România riscă să piardă diferenţa de 12 miliarde .