Victor Ponta: Discutia cu FMI a fost buna

Reprezentanții Guvernului s-au întâlnit marti cu cei ai Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene, la Palatul Victoria.

Discuții la Palatul Victoria privind bugetul pe 2015 – reprezentanții Guvernului s-au întâlnit astăzi cu cei ai Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta spune că discuția a fost una….bună.

A amintit în acest context că mâine va avea loc o nouă rectificare bugetară – a treia din acest an – iar delegația creditorilor externi a fost informată despre acest lucru.

Șeful Executivului insistă că toate măsurile adoptate până acum – multe dintre ele în an electoral – pot fi acoperite în bugetul de anul viitor.

Vizita emisarilor internaționali la București durează opt zile.

În acest interval, Guvernul trebuie să explice, printre altele, cum va reuși să respecte promisiunile făcute în campania electorală.

În primul rând, Guvernul trebuie să arate cum va acoperi golul lăsat de reducerea CAS cu 5 procente.

Este vorba despre 4,4 miliarde de lei pe tot anul viitor.

În 2015, statul va încasa mai puţini bani şi din TVA, dacă guvernanţii se vor ţine de cuvânt şi vor diminua în 2015 această taxă la carne, legume şi produse bio, așa cum a anunțat ministrul pentru Buget, Darius Vâlcov.

Bugetul pe 2015 va include, potrivit Guvernului, și majorările promise în campania electorală: creșterea pensiilor cu 5% de la 1 ianuarie, 10 la sută în plus la salariile angajaților din sănătate și încă 5 procente pentru profesori.

În plus, autorităţile trebuie să majoreze şi bugetul alocat Apărării, care trebuie să ajungă la 2 la sută din PIB.

Ținta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor este de 1,4% din PIB.