Victor Ponta, din nou la DNA

Premierul Victor Ponta a fost audiat la DNA, în dosarul “Turceni – Rovinari”, în care este urmărit penal pentru trei infracţiuni: fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

El a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie cu câteva minute înaintea orei 14.00. Înainte de a intra în sediul DNA, el a declarat: ”Dacă am adoptat Codul Fiscal, acuma pot să vin să dau şi o declaraţie”.

După audieri, premierul Victor Ponta a anunțat că a făcut o cerere pentru a fi disjunsă din ”dosarul mare”, Turceni-Rovinari partea care îl vizează pe el, astfel încât cauza să fie soluționată mai repede.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ponta a fost ultima oară la DNA pentru a fi audiat în acest dosar pe 19 august.

În aceeași zi, DNA a anunțat că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul “Turceni – Rovinari”.

DNA a precizat că prejudiciul stabilit în dosarul “Turceni – Rovinari”, constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA “Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”.

Ponta a scris atunci pe Facebook că în din expertiza făcută în dosarul său se arată că SCA “Şova şi Asociaţii” şi-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au și fost plătite taxe şi impozite de către Cabinet Avocat “Ponta Victor” în sumă de 53.000 de lei.

Oficiali din DNA au precizat la rândul lor că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul “Turceni – Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observație a expertului parte al lui Dan Șova.

Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA “Șova și Asociații” către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA “Șova și Asociații” şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

DNA a precizat că în acest dosar, Victor Ponta este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.

Pe 13 iulie, procurorii l-au anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său şi că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul “Turceni-Rovinari”. De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, “pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obținute de la SCA “Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, “la solicitarea expresă” a acestuia.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma “Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS