Victime în Japonia după trecerea unui puternic taifun

Taifunul Jebi, care a lovit marţi Japonia, a lăsat în urmă zece morţi, peste trei sute de răniţi, numeroase pagube materiale şi haos pe Aeroportul Internaţional Kansai, relatează Agerpres, citând France Presse.

Cea mai afectată este regiunea Osaka.

Sute de case au fost distruse total sau parţial, mai mulţi stâlpi, copaci, dar şi macarale s-au prăbuşit, unele acoperişuri au fost luate de vânt – cum a fost cazul în gara Kyoto -, iar numeroase vehicule au fost avariate.

Premierul nipon, Shinzo Abe, a promis că vor fi depuse „eforturi maxime pentru tratarea acestei situaţii şi pentru a se repune în funcţiune infrastructura”.

Taifunul Jebi, al 21-lea din acest sezon, cu viteze ale vântului în zona centrală de peste 160 de kilometri la oră şi de 220 de kilometri la oră la periferie, a traversat arhipelagul de la sud-vest la nord, slăbind în intensitate pe parcurs până la nivel de furtună în larg.

Jebi a fost clasificat în categoria taifunurilor „foarte puternice”, care rareori afectează în mod direct Japonia. Acesta este primul de acest tip care atinge zona de uscat din arhipelag după 1993.

Cu toate acestea, fenomenul nu a fost cel mai grav din ultimul deceniu. În octombrie 2013, ciclonul Wipha a provocat moartea a 43 de persoane, în timp ce 82 de morţi şi 16 de dispăruţi au fost înregistraţi după trecerea unui alt taifun, Talas, în septembrie 2011, an marcat totodată de cutremurul şi tsunami-ul din martie, aminteşte AFP.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS