Confidenţialitate

Vicepreședintele ASF și directorul Fondului de Garantare, audiați la DNA în calitate de martori

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Mircea Ursache a declarat, la ieşirea de la DNA, că le-a spus procurorilor despre una dintre cele două societăţi de asigurări care au intrat în faliment în urma deciziilor ASF şi despre toate faptele care au făcut ca piaţa asigurărilor să fie astăzi într-o implozie.

Ştiţi foarte bine că eu m-am delimitat de politicile din piaţa de asigurări din România, deşi fac parte din Consiliul ASF. Azi am răspuns procurorilor despre una dintre cele două societăţi de asigurări care au intrat în faliment ca urmare a deciziilor ASF. Am vorbit de toate faptele ce au condus ca piaţa asigurărilor astăzi să fie într-o implozie”, a spus Mircea Ursache, după ce a fost audiat în calitate de martor la DNA.

În acelaşi dosar a fost audiat, tot în calitate de martor, şi directorul Fondului de Garantare a Asiguraţilor Cristian Roşu.

Acesta a declarat, la ieşirea de la DNA, că procurorii l-au întrebat despre operaţiuni derulate de Carpatica Asig şi despre rapoarte financiare ale societăţii de asigurări.

Potrivit unor surse judiciare, audierile au loc într-un dosar deschis recent, care vizează fapte de corupţie.

Fostul director al Carpatica Asig Liviu Stoicescu a fost adus cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în acelaşi dosar în care au dat declaraţii Mircea Ursache şi Cristian Roşu.

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în 25 aprilie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, iar în 8 martie 2016, a fost condamnată, de Curtea de Apel Bucureşti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum şi la publicarea hotărârii de condamnare în mass-media.

În aceste condiţii, în 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, printre altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig prin procedura obişnuită de insolvenţă, precum şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecătorului sindic din tribunal.

În 13 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus interzicerea iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări Carpatica, admiţând o cerere a DNA în acest sens. Decizia ICCJ este definitivă, iar interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare faţă de Carpatica Asig a fost dispusă pe o durată de 30 de zile, din 13 septembrie până în 12 octombrie.

DNA a arătat că cererea a fost formulate în condiţiile în care societatea este condamnată, pe fond,  la o amendă penală de 600.000 de lei în dosarul în care au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai Autorităţii de Supraveghere Finanaciară, acuzaţi că au favorizat firma de asigurări a milionarului Ilie Carabulea.

În martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea lui Ilie Carabulea, care conduce şi firmele Atlassib SRL şi Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, pentru constituirea unui grup infracţional în scopul protejării intereselor societăţii de asigurări.

Trimişi în judecată alături de el pentru constituirea grupului infracţional, Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, şi Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, au fost condamnaţi la patru ani şi şase luni şi respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare.

Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al ASF, trimis în judecată pentru că şi-a folosit influenţa în folosul lui Carabulea, a fost achitat. Şi celelalte persoane acuzate că au aderat la grupul infracţional au primit pedepse cu suspendare sau au fost achitate.