Vicepresedintele ANRE, Sorin Dumbraveanu a fost trimis in judecata pentru luare de mita

În același dosar, mai sunt judecați un director din cadrul ENEL și un om de afaceri din Botoșani.

Anul trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a descoperit că ENEL Muntenia a umflat facturile la energie după ce, în 2012, a aplicat dubla taxare a certificatelor verzi. Vicepreședintele ANRE, Sorin Dumbrăveanu i-a adus la cunoștință acest lucru directorului ENEL, Florin Gugu, și el trimis în judecată în acest dosar pentru dare de mită. Reprezentantul ANRE i-a spus acestuia că ENEL riscă sancțiuni: mai exact, compania va fi obligată să scadă facturile la energie electrică cu 6 la sută.

I-a propus apoi o înțelegere: va accepta o scădere a tarifelor la energie cu doar 1,3 procente, dacă primește o anumită sumă de bani, iar o firmă a unui apropiat al său – e vorba de omul de afaceri Gheorghe Ciubutaru – va încheia contracte cu Enel.

Ceea ce s-a și întâmplat. Potrivit procurorilor, Enel a atribuit două contracte de execuție a unor lucrări firmei lui Gheorghe Ciubotaru și a obținut în schimb o economie de 2,5 milioane de euro, deoarece ANRE nu a mai obligat compania să reducă facturile cu 6 procente.

Vicepreședintele ANRE, Sorin Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu și omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru vor fi judecați de magistrații Tribunalului București.