Confidenţialitate

Vicepreședintele american Joe Biden a ajuns la Ankara

Vicepreședintele american Joe Biden a sosit în această dimineață la Ankara în contextul tensionării relațiilor din SUA și Turcia, după puciul eșuat din 15 iulie.

Este de așteptat ca principalele subiecte să fie cererea insistentă a Ankarei de extrădare a clericului Fethullah Gulen, respinsă până acum de SUA și ofensiva militară a Turciei în Siria.

 

Vicepreședintele american a mers prima dată la sediul Parlamentului, bombardat în timpul tentativei de lovitură de stat.

După amiază, Joe Biden se va întâlni atât cu premierul, cât și cu președintele Turciei.

Relațiile dintre cele două mari puteri militare din NATO s-au deteriorat drastic după puci, când autoritățile turce au reținut sau arestat aproximativ 20 de persoane și au restricționat operațiunile militarilor americani staționați la baza de Incirlik, loc în care Statele Unite au depozitate bombe nucleare.

Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a supărat pentru că Statele Unite au refuzat să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat de Ankara autorul puciului.

Dimineață, Erdogan a declarat că îi va furniza lui Biden documente care ar arăta implicarea lui Gulen în tentativa de lovitură de stat.