Confidenţialitate

Viceguvernator BNR: Economia României va reveni la nivelul din 2020 abia la jumătatea anului viitor

Estimarea aparține viceguvernatorului BNR, Cristian Popa. Pe de altă parte, FMI își modifică prognoza de creștere a economiei globale, pe fondul speranțelor induse de vaccinul anti-COVID.

2022 va fi anul în care vom recupera pierderile din 2020. Economia va reveni la nivelul din 2019 la mijlocul anului viitor, a spus viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, la o conferință pe tema previziunilor economice pentru acest an, organizată de Ziarul Financiar.

Viceguvernatorul a mai spus că banca centrală estimează o creștere economică între 3 și 4% pentru acest an.

La nivel global, Fondul Monetar Internațional și-a majorat prognoza de creștere a economiei globale la 5,5% în acest an și 4,2% în 2022, anunță BBC.

Prognoza FMI actualizată se bazează pe lângă evoluția vaccinării  dar și pe măsurile economice guvernamentale anunțate în Statele Unite și Japonia.

Estimarea în cazul acestor state este că vor reveni la nivelul pre-pandemie, de la sfârșitul anului 2019, la finele acestui an.

În schimb, FMI afirmă că activitatea din Marea Britanie și zona euro va rămâne probabil sub nivelul pre-pandemic până în 2022.

Mai greu va fi pentru economiile în curs de dezvoltare care se bazează pe turism sau pe vânzarea de petrol.

Țările bogate se vor reface mai repede decât națiunile în curs de dezvoltare. Aceasta reflectă accesul lor mai rapid la vaccinuri.