Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: Contează sau nu banii plătiţi de angajatori la pensie?

Guvernul intenționează să transfere, până la finalul anului, plățile cu asigurările sociale din sarcina angajatorului exclusiv în cea a angajatului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că noul mecanism va aduce automat creșteri ale salariului net, dar și contribuții mai mari la pensii.

Europa FM a verificat dacă legislația confirmă sau infirmă argumentul său că azi contribuțiile angajatorului nu ar avea vreun impact asupra pensiilor angajaților.

În susţinerea deciziei politice discutate deja în PSD şi pe care Guvernul o va avea de pus în practică în următoarele luni, Liviu Dragnea a făcut câteva afirmaţii care se dovedesc PARŢIAL ADEVĂRATE.

Astfel, liderul PSD a susţinut duminică, într-un interviu la Antena 3, că în acest moment doar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor sociale ar avea un imact asupra pensiei unui angajat, nu şi sumele pe care le plăteşte angajatorul.

„Pentru angajat, adică în contul dumneavoastră, se plăteşte 10,5% CAS şi 5,2% sau 5,3% CASS. Doar ăştia se duc în contul dumneavoastră pentru pensie.  (…) Ceea ce plăteşte firma pentru firmă, de fapt o păcăleală din partea statului, va fi în numele dumneavoastră. Se adună la dumneavoastră. Asta facem noi. (Angajaţii de azi, n. red.) câştigă în prezent pentru că duc bani mai mulţi acasă şi în viitor pentru că au contribuţii mai mari la pensii”,  spune Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș îl contrazice.

„În primul rând, nu există «contul dumneavoastră de pensii». Salariatul – pentru care se reţin impoyitele şi contribuţiile şi pentru care angajatarul mai plăteşte o contribuţie a lui  – nu are un cont al lui. Sumele respective intră în fondul de pensii și se duc imediat pentru plata pensiilor. Nu există un astfel de cont, așa cum există în Pilonul II”, explică acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fostul secretar de stat la Ministerul Finanțelor arată, în plus, că prin modificările aflate în vigoare, unele chiar din februarie anul acesta, Codul Fiscal nu mai impune plafonări ale contribuțiilor individuale pentru cei care câștigă mai mult de cinci salarii medii pe lună. În felul acesta, contribuția lor se corelează cu cea a angajatorului, transpunându-se integral în puncte de pensii.

„Până în ianuarie, baza de calcul a contribuţiei individuale la pensii, acel 10,5%, era plafonată la 5 salarii medii, iar angajatul primea maximum 5 puncte de pendii. Ce  nu era plafonat era contribuţia angajatorului.

Practic, contribuţia angajatorului nu se tranpunea în puncte de pensie pentru angajat decât în limita celor 5. Din februarie, de când din lipsă de bani, guvernul PSD a eliminat plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor individuale, s-a eliminat și numărul  de puncte pe care angajații bine plătiți le primesc. Ceea ce înseamnă că această contribuție a angajatorului nu se mai irosește, ci se regăsește în puncte de pensie”, spune Biriş, invocând ordonanţa de urgenţă 3/2017.

Un alt argument al faptului că banii plătiţi de angajator se iau în calcul ar fi, în opinia sa, diferenţierea pe care legea o face la calculul punctelor de pensie între salariaţi şi cei care au venituri din activităţi individuale: „La persoane care obțin venituri din activități indepenedente, unde se datorează doar contribuția individuală, 10,5%, numărul de puncte este de o treime față de angajat, tocmai pentru că la angajat angajatorul mai plătește încă de două ori pe atât”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea 263 privind sistemul unitar de pensii publice prevede din 2010 stagiul minim de cotizare se atinge la împlinirea a 15 ani în care contribuția la bugetul asigurărilor sociale a fost plătită atât de angajator cât și de asigurat. Pensia (Pilonul I) se calculează în prezent prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de fiecare asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul lunar, pe de altă parte, se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică. Aşa cum aste definit astăzi, salariul brut însumează contribuţiile individuale la asigurări datorate statului, impozitul de 16% şi câştigul net.

În prezent, angajatorii și angajații în condiții normale de muncă plătesc lunar la bugetul asigurărilor sociale 26,3% din salariul brut. 10,5% vin din partea angajatului și 15,8% sunt contribuții suportate de angajator.

În Legea bugetului asigurărilor sociale, contribuțiile plătite de angajatori sunt estimate în acest an la 30,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai bine de jumătate din veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale din crae s eplătesc pensiile. Cele ale asiguraților, pe de altă parte, sunt de 12,6 miliarde de lei, mai mici decât subvenția din partea statului – de 14 miliarde de lei în acest an.