VERIFICAT DE EUROPA FM | Premierul Dăncilă dă exemplul unei investiții care a redus șomajul. Există sau nu această fabrică?

Încrederea în economia României a scăzut din nou în aprilie. E acum – în cifrele Comisiei Europene – la cel mai mic nivel din ultimii trei ani și jumătate.

La Guvern, premierul Viorica Dăncilă decupează însă o altă imagine a economiei – cea a investițiilor care curg și care au creat deja mii de locuri de muncă. Iat-o, în cel mai cel mai recent interviu acordat de doamna Dăncilă, difuzat luni, la România TV.

V. Dăncilă: Este cel mai mic șomaj care s-a înregistrat vreodată în România. Și întrebarea care se pune este cum s-a redus. Pentru că a început să se investească în România. Am început să producem în România.

Realizator: Ce? Ziceți-mi și mie.

V. Dăncilă: Investiții… să vă dau un exemplu. BSH din Germania a făcut investiții în România, ceea ce presupune… Este una din firmele care a (sic!) făcut investiții în România, ceea ce presupune crearea de locuri de muncă. Investiții în capacități productive.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă singurul exemplu de investiție pe care a reușit să îl dea premierul Dăncilă se potrivește cu realitatea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-ar putea crede că blitz-urile din fundal anunță o inaugurare. Poate a noii fabrici despre care doamna Viorica Dăncilă spune că e doar una din zecile de investiții recente care au creat deja locuri de muncă.

În realitate, e doar o întâlnire la Guvern. A fostului premier, Mihai Tudose, cu investitorii germani de la BSH  interesați să deschidă o fabrică de electrocasnice, la Simeria, în Hunedoara.

Cât de departe s-a ajuns după discuții de aproape un an? L-am întrebat pe primarul din Simeria. Iată ce spune domnul Emil Rîșteiu, și el PSD-ist, ca și premierul:

Emil Rîșteiu: Investitorii  achiziționat terenul și noi am emis certificatele de urbanism și pentru construcția efectivă.

Reporter: Deci până în acest moment s-a cumpărat terenul.

Emil Rîșteiu: Da. Și s-au făcut pași pe proiectare. 

Reporter: S-au făcut și angajări?

Emil Rîșteiu: Nu, nu. Acum se lucrează la proiectarea investiției, urmează anul acesta și anul viitor să se facă construcția și să intre pe producție abia în 2020”.

2020. Un an legat deja, în memoria colectivă, de numele doamnei Dăncilă va fi așadar momentul în care noua fabrică de 110 milioane de euro a BSH Hausgeräte GmbH va fi gata.  O anunță incusiv investitorul. Tot atunci va avea și angajați – 700, plănuiește compania.

Deocamdată, nu este încă emisă nici autorizația de construire. În ultimul bilanț al subsidiarei din România a firmei germane, compania apare ca distribuitor de electrocasnice produse în Germania, în Spania și în Polonia. Grupul Bosch, din care BSH face parte, este într-adevăr, prin fabrica de la Jucu (județul Cluj), unul din marii investitori în România. Doar că fabrica e deschisă din 2014, iar investițiile recente au mers mai degrabă spre cercetare și învățământ.

Mai aproape de imaginea descrisă de doamna Dăncilă ar fi fost, poate, șantierele. Două fabrici mari sunt azi în construcție în România. Ambele au investitori turci. Yildiz Entegre va produce MDF la Oarja, în județul Argeș, iar Arctic se extinde la Ulmi, în Dâmbovița. Deși caută deja angajați, noua fabrică de electrocasnice, finanțată inclusiv printr-un ajutor de stat, va fi gata abia anul viitor. Doamna Viorica Dăncilă a văzut șantierul de aproape în urmă cu numai o lună.

Trecerea domniei sale prin Ulmi – Dâmbovița a lăsat de altfel în urmă o sumă de bune intenții și o nouă inadecvare cu gramatica.

 „Sper că această primă investiție la care particip și care este foarte importantă, atât din punct de vedere al relațiilor româno-turce care (sic!) am vorbit zilele acestea cu domnul ambasador, dar și din punct de vedere al economiei, al creerii (sic!) de noi locuri de muncă, al producției care are loc în România… Cred că sunt (sic!) de bun augur și dă un start unei… mai multor investiții”, spunea atunci premeirul.

Până când etapa birocratică va fi depășită, fabrica de electrocasnice de la Simeria este deocamdată un proiect așteptat. Prin urmare, afirmația doamnei Viorica DăncilăBSH e una din firmele care au investit în guvernarea PSD într-o fabrică în România creând deja noi locuri de muncă este FALSĂ.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS