Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Ouăle lui Varujan Vosganian și realitatea din România

Fostul ministru al Finanțelor, Varujan Vosganian, a devenit vedeta comentariilor postate pe Facebook. Valul de ironii la adresa sa a plecat de la o poveste despre „oul fermierului” care aduce bani statului și „oul care trece din coteț direct în tigaie”, ocolind Fiscul.

Varujan Vosganian s-a arătat astfel nemulțumit că în România o bună parte din produsele de consum ar rămâne neimpozitate.

Iată cum descrie deputatul ALDE ceea ce domnia sa numește „o puternică înclinație spre autoconsum” a românilor „care ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”: „Fiecare ou mâncat de la găina din curte «văduvește» bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui cotet. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu. Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban”.

Varujan Vosganian merge cu exemplele și mai departe. „La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădina, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stâna. Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat”, scrie deputatul într-un status pe Facebook.

Am verificat la Europa FM dacă teoria și cifrele avansate de Varujan Vosganian stau în picioare.

Ajunsă subiect de pamflet pe internet „Punguța cu doi bani” postmodernă a avut nevoie de câteva lămuriri din partea fostului ministrul al Economiei și Finanțelor în guvernarea Tăriceanu.

Varujan Vosganian le-a dat la Europa FM, invocând dimensiunea uriașă a autoconsumului în România: „Dumneavoastră vă dați seama cum ar arăta o economie în care mâine noi n-am mânca decât dulcețurile pe care le facem în casă, n-am îmbrăca decât puloverele pe care le tricotăm în casă și n-am mânca decât fructele de la pomii din curte? Vă imaginați în secolul XXI cum ar arăta o astfel de economie? Dumneavoastră ați avea timp – serios acum – ați avea timp să adunați grăsimile de peste an să faceți săpun?!”

Cu oul fermierului într-o mână și cel al gospodarului în cealaltă, deputatul ALDE a încercat să explice cum a ajuns la concluzia că ceea ce se consumă în casa micului producător, fără a mai trece pe la Fisc, ar fi nu mai puțin de 20% din Produsul Intern Brut. Adică a cincea parte din tot ce înseamnă mărfuri și servicii cu valoare de piață în România.

„Aici nu-i glumă. Ce vă spun eu sunt chestiuni pe care le spune Statistica, le spune Comisia Națională de Prognoză. Astea nu-s basme de Ion Creangă!”, a explicat deputatul.

Ne-am uiat exact la cifrele de la Prognoză și de la Statistică să vedem dacă ceea ce se numește autoconsum ajunge sau nu în România la dimensiunile gigantice descrise de fostul ministru.

Datele actualizate ale Comisiei Naționale de Prognoză arată că autoconsumul și piața țărănească laolaltă au însemnat anul trecut 3,9% din PIB, iar pentru anul acesta estimarea e de doar 3,8%. De cinci ori mai puțin decât scrie Varujan Vosganian.

Dacă ne rezumăm doar la produsele agricole netrecute prin piețe sau magazine, cifrele Ministerului Agriculturii ne dau o imagine a consumului în familie. Păsările de fermă, și de la cele de curte au făcut 2.700.546.000 de ouă în primele șase luni ale anului. Doar  779.821.000 au trecut însă din cuibar direct în tigaie. Adică mai puțin de o treime. Proporția este similară pentru lapte, dar scade când e vorba de carne.

Dacă ar taxa toate produsele rămase în casă, statul nu ar câștiga mai mult de 6 miliarde de lei pe an, adică 0.7% din PIB.

Prin urmare, înclinația spre autoconsum înseamnă, într-adevăr, o sumă cu câteva miliarde mai mică la colectarea de taxe. Cifrele prin care Varujan Vosganian vrea să demonstreze că producția din gospodării depășește 20% din PIB-ul României, fără să producă niciun leu impozit la stat se dovedesc însă a fi FALSE.