Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | De ce nu are încă Bucureștiul 400 de autobuze noi?

Nemulțumiți de noua lege a achiziilor publice, miniștrii și primarii PSD încearcă să-și convingă parlamentarii să o schimbe la numai un an de când tot ei au votat-o. Cea mai puternică voce în această privință a fost, în ultimele zile, cea a primarului general al Capitalei.

După suspendarea licitației pentru cele 400 de autobuze ale RATB, Gabriela Firea a criticat firmele care au contestat caietul de sarcini arătând că ar hărțui în acest fel Primăria blocând totodată o achiziție importantă pentru bucureșteni.

„Din nefericire, legislația în vigoare permite oricărui SRL neavenit, care vrea doar să șicaneze autoritățile și, de fapt, pe bucureșteni, să facă orice contestație. Nu se cere nici măcar, potrivit noii legi, o cauțiune, o sumă pentru cei care fac contestații. Nu se cere un criteriu de eligibilitate. Orice SRL poate să conteste și blochează tot”, a explicat primarul general, miercuri, într-o intervenție la TVR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum la mijloc sunt mai bine de 500 de milioane de lei din bani publici, Europa FM a verificat cât pot îngreuna contestațiile o licitație și dacă este singurul motiv care a împiedicat în ultimul an cumpărarea de autobuze noi în București.

Orice SRL neavenit poate face orice contestație în timpul unei licitații, „doar ca să șicaneze autoritățile, reclamă așadar primarul Capitalei. Mai mult, spune Gabriela Firea, celor care fac contestații nu li se cere „nici măcar o cauțiune” sau „un criteriu de eligibilitate”.

Pentru a vedea cum stau lucrurile, ne-am uitat în legi.

Din mai 2016, pentru a contesta o licitație unei firme i se cere (prin art. 33 litera f) din Legea 101/2016) să îndeplinească simultan două condiții: să aibă un interes în achiziție și să riște un prejudiciu dacă procedura nu se corectează. Altfel spus, să poată demonstra că îndeplinește foarte multe dintre cerințele impuse pentru a veni cu o ofertă.

În privința cauțiunii, legea îi dă Gabrielei Firea dreptate doar pe jumătate. Companiile nu sunt obligate să vină cu bani atunci când fac reclamații la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Ulterior, pot face însă contestații în instanță. Aici, cauțiunea depinde de valoarea contractului și poate ajunge și la 200.000 de euro (v. art 33 din Legea 101/2016).

Garanția în bani pe care Gabriela Firea o cere astăzi introdusă se plătea și la CNSC până în 2015, când Curtea Constituțională a anulat-o (v. Decizia nr. 5/2015).

În plus, cele două legi votate în Parlament în 2016 cu o largă majoritate asigurată chiar de PSD (Legea 98/2016 privind achizițiile publice și Legea 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică) au adus modificări tocmai pentru ca o contestație să nu însemne și blocarea unei licitații.

Dacă ne uităm, concret, la încercările Primăriei Capitalei de a cumpăra autobuze noi, vedem că din cele 15 luni care au trecut de la preluarea mandatului de către Gabriela Firea, blocajele legate de licitații au apărut doar în ultimele trei.

Prima licitație, începută în iulie, a fost anulată în august de Primărie din cauza unei disfuncții a Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Doar a doua, deschisă în august, a fost suspendată o lună mai târziu, după reclamația venită din partea unui important producător de autobuze din Polonia. După suspendarea licitației, Primăria nu a atacat în instanță decizia CNSC. La solicitarea Europa FM, instituția a motivat că a luat această decizie „pentru a nu prelungi perioada de analiză a contestației”.

Până să se deschidă o licitație, Regiei Autonome de Transport București aflate în subordinea directă a Primăriei i-a luat 6 luni să facă fișele tehnice ale autobuzelor (v. Nota privind oportunitatea transmiterii spre aprobare în CGMB a specificațiilor Tehnici privind achiziția de vehicule noi pentru tranmsportul public, la pag 259 din document CGMB), Consiliului General o săptămână să aprobe achiziția, iar funcționarilor din administrația locală jumătate de an să înceapă licitația.

Prin urmare, afirmația primarului general, Gabriela Firea, că legislația achizițiilor îi permite azi „oricărui SRL neavenit să facă „orice contestație” și „să blocheze tot” fără a plăti cauțiune este doar PARȚIAL ADEVĂRATĂ.