VERIFICAT DE EUROPA FM | Au explodat sau nu pensionările din Ministerul de Interne în acest an? – AUDIO

În România anului 2017, la fiecare zece posturi de polițiști cel puțin unul este, de fapt, liber. Ministerul de Interne a ajuns să funcționeze cu numai 85% din personal, în timp ce rândurile pensionarilor s-au îngroșat. O situație care a adus bugetul pensiilor speciale din Ministerul de Interne aproape de colaps. Așa că, la ultima rectificare, Guvernul l-a suplimentat cu aproape un miliard de lei; mai exact cu 40%.

Chemată luni în Parlament să vorbească, în calitate de ministru de Interne, despre lipsa personalului din poliție, Carmen Dan a respins ideea că ieșirile la pensie ar fi fost în vreun fel încurajate de deciziile politice din acest an.

În primăvară, Parlamentul a mărit pensiile speciale odată cu salariile din ordine publică pentru ca apoi Guvernul să le plafoneze; nu înainte de a le acorda o lună de grație celor care au dorit să iasă din activitate cu o pensie mai mare decât salariul.

„Anul acesta, până la data de 14 septembrie au ieșit la pensie 7.221 de angajați, în condițiile în care în anul 2016 au ieșit din sistem 12.500 de angajați, aproximativ 8.000 figurând deja în plată la Casa de pensii. (…) Așa cum ați putut constata, fenomenul ieșirilor din sitem nu a început anul acesta și nici nu a avut dimensiunea maximă în aceste ultime luni”, spune ministrul de Interne.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă pensionările la Ministerul de Interne au luat sau nu amploare anul acesta

Din Ministerul de Interne se poate ieși la pensie chiar și înainte de 47 de ani. Mai mult, o lege specială a încurajat, după 2016, plecările. Un pensionar în ordine publică primește de la stat, în medie, 800 de euro pe lună. De aproape patru ori mai mult decât unul din sistemul public de pensii.

Algoritmul de calcul al pensiilor de serviciu face însă ca peste 30 de foști ofițeri ai Ministerului de Interne să ia azi lunar mai mult de 4000 de euro, iar în topul primelor 100 de pensii  din MAI să nu fie niciuna sub 3300 de euro.

Acesta este contextul în care majoritatea parlamentară a mărit anul acesta salariile polițiștilșor și, odată cu ele, și pensiile de serviciu care se plăteau deja.

Ministrul de Interne spune totuși că  fenomenul ieșirilor din sistem „nu a avut dimensiunea maximă în aceste luni”. Să vedem, însă, ce spun datele oficiale: de la începutul anului și până pe 15 septembrie, data de la care pensiile au devenit cel mult cu salariile, la Interne figurau în rândul pensionarilor peste 7200 de nume noi.

Ce a omis să facă public ministrul Carmen Dan este numărul cererilor de pensionare depuse în august și în primele zile din septembrie și aflate încă în curs de soluționare. Datele Casei de Pensii a Ministerului de Interne transmise postului Europa FM arată că este vorba de 2800 de astfel de cereri, deci de cel puțin 2800 de noi pensionari în acest an.

Un calcul simplu duce numărul de pensionări de la Interne la 10.000 în 2017 față de 7.828 anul trecut. Estimarea Europa FM este contestată de Ministerul de Interne (detalii mai jos).

Dacă ne uităm și în anii din urmă, când pensiile de la Interne făceau parte din sistemul public, vedem că în 2013 ieșeau la pensie 708 angajați, în 2014 – 994, iar în 2015 – 1.182. În plus, bugetul pensiilor de la Interne era în 2010-2011 la jumătate față de cel actual.

O analiză a pensionărilor de la Interne din ultimii 9 ani arată că astfel că afirmația ministrului Carmen Dan potrivit căreia fenomenul ieșirilor din sistem nu a atins „dimensiunea maximă în aceste luni” este FALSĂ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


Precizare din partea Ministerului de Interne

Ministerul de Interne a dorit să facă o precizare la articolul publicat de Europa FM.

Verificat de MAI!

Postul dumneavoastră de radio a realizat un material din seria de reportaje VERIFICAT DE EUROPA FM , cu titlul Au explodat sau nu pensionările din Ministerul de Interne în acest an?, în care autorul trage concluzia că numărul celor care au ieșit la pensie în acest an este mai mare decât cifra prezentată de ministrul afacerilor interne în Parlament la Ora Ministrului.

«Ce a omis să facă public ministrul Carmen Dan este numărul cererilor de pensionare depuse în august și în primele zile din septembrie și aflate încă în curs de soluționare. Datele Casei de Pensii a Ministerului de Interne transmise postului Europa FM arată că este vorba de 2800 de astfel de cereri, deci de cel puțin 2800 de noi pensionari în acest an.»

Realitatea este că intervalul 4 august – 15 septembrie face parte din intervalul 1 ianuarie – 15 septembrie. Datele prezentate de ministrul afacerilor interne în Parlament la Ora Ministrului -7200 de pensionări- sunt cuprinse în intervalul 1 ianuarie – 15 septembrie, deci cele 2800 de pensionări la care faceți referire sunt incluse în cifra de 7200, arată Departamentul de Informare și Relații Publice al MAI.

Cum a ajuns Europa FM la datele prezentate

Ce s-a întâmplat în 2016? Numărul pensionărilor din Ministerul de Interne în perioada 2009-2016 este consemnat într-un document oficial semnat de ministrul Carmen Dan și trimis în Parlament pe 25 septembrie 2017, ca urmare a unei interpelări venite din partea unui deputat. Documentul poate fi consultat aici. Potrivit acestuia, pe parcursul întregului an 2016 au ieșit la pensie 7.828 de angajați ai Ministerului.

Ce s-a întâmplat în 2017? Situația exactă a pensionărilor din 2017 nu apare încă într-un document similar. Am încercat așadar să o reconstituim pornind de la date furnizate tot de Ministerul de Interne. Pe 2 august 2017, Ministerul transmitea postului Europa FM faptul că numărul titularilor de pensii de serviciu la nivelul Casei Sectoriale de Pensii a MAI era la 1 ianuarie 2017 de 57.535, iar la 1 august ajunsese la 62.809. Așadar, în primele șapte luni ale anului apăruse o creștere a numărului de pensionari cu 5.272 de persoane.

La aceeași dată, 1 august 2017, Casa de Pensii avea înregistrate și în curs de soluționare încă 1.118 de cereri, așa cum se arată în răspunsul de mai jos. Totodată, conform datelor furnizate tot de Ministerul de Interne, dar pe 29 septembrie 2017, după data de 4 august și înainte de 15 septembrie, deci în afara celor 1.118 dosare de pensionare aflate deja în curs de soluționare, s-au depus alte 2.800 de cereri. Așadar, dincolo de cei 5.272 de pensionari titulari la începutul lunii august, au cerut să iasă la pensie alți 3.918 anjajați ai MAI (1.118 înainte de 1 august și 2.800 după această dată). Prin urmare, sunt peste 9.000 de angajați ai MAI care au făcut demersuri pentru ieșirea la pensie în primele nouă luni și jumătate din 2017, chiar dacă numărul celor care au primit decizia de pensionare până pe 15 septembrie și se află deja în plată este, cum spune ministrul Carmen Dan, de 7.200.

Sursa foto: Extras din Răspunsul MAI pentru Europa FM, 2 august 2017

 

Sursa foto: Extras din Răspunsul MAI pentru Europa FM, 29 septembrie 2017

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS