Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Are sau nu România „una dintre cele mai bune infrastructuri IT din lume”, cum crede V. Dăncilă?

Guvernul Dăncilă a venit luni în fața Parlamentului cu trei planuri ambițioase. Va da bani pentru investiții, va crește salariile și va debirocratiza administrația, spune premierul Viorica Dăncilă.

Pe când ministrul Finanțelor evita în comisiile parlamentare orice termen pentru impozitarea progresivă tocmai pentru că sistemul informatic al Fiscului nu poate procesa informații despre venitul global, noul prim-ministru prezenta în plenul Parlamentului o altă față a viitorului imediat.

În epoca Dăncilă, cetățeanului i se pregătește – cel puțin la nivel de discurs – o viață mult mai ușoară în relația cu statul.

„A treia mare direcție pe care o am în vedere pentru următorii trei ani de guvernare este reformarea administrației și reducerea birocrației. Suntem o țară cu una dintre cele mai bune infrastructuri IT din lume. Vreau așadar ca cele mai multe tranzacții și depuneri de documente atât între cetățeni și administrație, dar și între instituții și în interiorul instituțiilor să se facă prin mijloace online”, s-a angajat premierul Dăncilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luăm în serios intențiile Guvernului și verificăm la Europa FM dacă premisa avansată de doamna prim-ministru e decupată din realitate. Așadar, este sau nu România una din țările cu cea mai bună infrastructură IT din lume?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înainte de a afla dacă vom reuși, în mai puțin trei ani, să ne trimitem online declarațiile fiscale de oriunde din România, dacă vom putea plăti prin două click-uri orice taxă sau dacă instituțiile își vor partaja informațiile fără a ni le mai cere în dosare cu șină încercăm să vedem de unde plecăm.

premierul Viorica Dăncilă are convingerea că guvernează de astăzi una dintre țările cu cea mai bună infrastructură IT din lume. 

Instituțiile europene au o altă imagine în această privință. În Indexul pe 2017 pentru economia digitală în statele Uniunii Europene, România este pe ultimul loc din acest punct de vedere. Stăm relativ bine la abonamente de mobil cu servicii în bandă largă care permit descărcarea simultană de pe internet de filme, muzică sau documente. Ce ne trage înapoi? O arată datele Comisiei Europene. În jur de 70% dintre români folosesc Internetul ca să citească știri, să joace jocuri sau pentru apeluri video, dar numai 8% fac plăți bancare online.

Sursa foto: Digital Economy and Society Index 2017

În plus, România rurală e departe de a fi digitalizată. În topul Eurostat al accesului la Internet în sate România e pe antepenultimul loc.

Ca să recuperăm decalajul, Comsia Europeană a acceptat acum șase ani să finanțeze cu 85 de milioane de euro proiectul Ro-NET. Guvernul urma să tragă fibră optică în peste 700 de sate, încă de două ori pe atâtea rămânând pe mai departe descoperite. Acum doi ani ar fi trebuit să fie gata. Unde suntem? Sunt conectate 310 sate, iar Ro-NET a devenit între timp și nume de dosar penal la DIICOT.

Locul al 28-lea între statele membre nu exclude însă o performanță la nivel planetar. Ca să vedem cum stăm în topul mondial, ne uităm în Raportul Global despre Tehnologia Informației al World Economic Forum. În cel mai recent studiu, publicat în 2017, la capitolul infrastructură IT România apare pe locul al 55-lea din 139 de state, așadar în a doua treime a clasamentului, departe de primele zece, douăzeci de state. Cea mai bună infrastructură IT o au China, Norvegia și Finlanda, urmate de Danemarca, de Coreea de Sud și de Statele Unite.

Dincolo de infrastructură, realitatea surprinsă de ambele rapoarte oficiale e aceea a serviciilor publice digitale extrem de precare și a investițiilor infime ale statului în această direcție.

Prin urmare, afirmația premierului Viorica Dăncilă că România are „una dintre cele mai bune infastructuri IT din lume” este FALSĂ


Sursa foto: The Global Information Technology Report, publicat în 2017 de World Economic Forum