Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | A fost sau nu PNDL „viabil” în mandatul lui Liviu Dragnea?

În țara în care Guvernul a cheltuit în ultimii cinci ani tot atâtea miliarde de euro pentru investiții la cererea primarilor, doar unul din 14 oameni trăiește, la sat, într-o casă legată la sistemul de canalizare. Și numai unul din trei are apă potabilă în curte.

Totuși, premierul Viorica Dăncilă consideră primul Program Național de Dezvoltare Locală – cunoscut ca PNDL 1 – un succes deplin. Drept urmare, Guvernul a dublat finanțarea în PNDL 2 și se pregătește de PNDL 3.

„Guvernul PSD-ALDE a reușit în anul 2017 să inițieze și să finalizeze a doua etapă a PNDL cu suma de 30 de miliarde de lei. Viabilitatea PNDL 1, introdus de Ministerul Dezvoltării de la acea vreme, de domnul Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. (…) Astfel, în anul 2017 au fost emise pentru PNDL 2 ordinele de finanțare a peste 6.800 de obiective în valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei”, a spus Viorica Dăncilă, luni, la o întâlnire cu primarii de comune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă investigațiile oficiale au demonstrat „viabilitatea” programului de investiții lansat de Liviu Dragnea, dar și în ce etapă este, de fapt, PNDL 2 declarat deja „finalizat” de Viorica Dăncilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reușita neîndoielnică a guvernelor PSD-ALDE de a lansa și a încheia într-un singur an al doilea Program Naţional de Dezvoltare Locală, așa cum o prezintă public premierul Viorica Dăncilă, este infirmată chiar de Ministerul Dezvoltării. Sub semnătura vicepremierului Paul Stănescu, Ministerul a trimis în Parlament o informare care arată unde se afla cu exactitate programul finanțat de stat la finalul lui 2017. Din peste 6800 de proiecte aborbate de principiu în toată țara, doar pentru 3200 – mai puțin de jumătate, așadar– se semnaseră și contractele de finanțare. De aici e o cale lungă până la licitații și, mai departe, până la primele deconturi.

Sursa foto: Răspunsul Ministerului DEzvoltării Regionale trimis în Parlament pe 18.01.2017

Totuși, premierul Dăncilă dă deja ca cert succesul PNDL 2, dat fiind că vine în continuaea unei idei lansate în 2013 de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Primul Program Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării lasă însă și acum fără răspuns o întrebare esențială: în ce companii au ajuns banii publici? Nicio autoritate centrală nu a ținut socoteala contractelor încheiate de primăriile care au cerut bani, ci numai pe cea a plăților către autoritățile locale.

Cert este că PNDL 1 a crescut, în cinci ani, la cererea primarilor, de la 970 de milioane la 19 miliarde de lei. Suma e luată de Guvern din împrumuturi şi dată, prin ordinul ministrului Dezvoltării, la primării și consilii județene.

Banii s-au dat însă fără vreo strategie şi cu standarde de cost pur teoretice. Mai mult, Ministerul nu a monitorizat stadiul real al șantierelor și nici nu a făcut eforturi pentru a anticipa sau depista fraudele. O arată un raport de audit al Curţii de Conturi făcut în 2015. Efectul deciziilor luate atunci a fost acela că peste 200 de proiecte de alimentare cu apă și conectare la sistemul de canalizare au rămas pe dinafară. Au fost finanțate, în schimb, cârpeli la cămine culturale sau noi sedii de primării.

Documentul concluzionează că Ministerul nu a verificat, în mandatul de ministru al domnului Liviu Dragnea, datele trimise din județe, a tolerat o lege cu lacune și nu a reziliat contractele încălcate de autoritățile locale. Exemplul dat de Curtea de Conturi e chiar cel al Consiliului Județean Teleorman al cărui șef de la acea dată, Adrian Gâdea, coordonează în prezent PNDL din funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Așa cum este descris de Curtea de Conturi, PNDL 1 a fost mai cu seamă o pușculiță politică, adusă anul trecut de la 19 la 29,9 de miliarde de lei din credite bugetare. Analizate îde Expert Forum în raportul din 2018, alocările de bani din noul PNDL sunt „în oglindă” cu rezultatele alegerilor, iar nivelul de transparență nu a crescut în 2017. Ministerul a făcut publică lista cu cele 6811 proiecte aprobabte de principiu, dar nu anunță și ce autorități semnează contracte de finanțare. A avut, de această dată, o grilă de selecție a proiectelor, dar punctajul obținut, stadiul în care se află sau situația deconturilor rămân necunoscute.

Noul PNDL este astfel departe de a fi finalizat, nefiind depășită în acest moment nici măcar etapa birocratică din Ministerul DEzvoltării. Cât despre primul Program Național de Dezvoltare Locală, din mandatul domnului Liviu Dragnea, „viabilitatea” îi este contestată de auditul Curții de Conturi.

Continuarea PNDL nu are legătură cu viabilitatea, ci cu un calcul în primul rând electoral și politic.

Prin urmare, afirmația premierului Viorica Dăncilă este FALSĂ.

SINTEZA RAPORTULUI DE AUDIT AL CURȚII DE CONTURI PRIVIND PERFORMANȚA PNDL 1