Verdicte finale în dosarul privatizărilor strategice

Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş a fost condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în dosarul privatizărilor strategice. Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Decizia din dosarul privatizărilor strategice a fost anunţată astăzi de ICCJ și este definitivă.

În primă instanță, fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete. Iar Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, a primit cinci ani de închisoare cu executare, pentru aderare la un grup infracţional. Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă – 11 ani de închisoare pentru spionaj.

Procesul ‘privatizărilor strategice’ a început în 2007.

Potrivit procurorilor, inclupații au constituit sau aderat la un grup infracțional cu scopul de a obține beneficii financiare sau materiale, în urma unor privatizări.

Între altele e vorba de privatizarea Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom și procese de privatizare/restructurare a Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Interceptările SRI au arătat cum fostul ministru Codruț Șereș aranja cu Stamen Stanchev privatizările unor firme din domeniul energetic.