Verdict oficial: Victor Ponta a plagiat

Verdict oficial de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Membrii CNATDCU au stabilit că fostul premier a plagiat în lucrarea sa de doctorat și au dispus retragerea titlului de doctor. Potrivit procedurilor, Victor Ponta poate contesta decizia în cel mult 14 zile.

Așadar, mai sunt câțiva pași de urmat până în momentul în care Victor Ponta își va pierde titlul de doctor.

Lucrarea sa nu respectă standardele de etică, au mai spus membrii consiliului.

34 de specialiști în drept din 35 de membri ai comisiei care a dat acest verdict au decis prin vot că Victor Ponta nu este doctor în drept pe merit, a declarat președintele Consiliului, Viorel Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă Victor Ponta nu va contesta decizia, specialiștii care au stabilit că fostul premier a plagiat îi vor propune ministrului Educației retragerea titlului de doctor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă Victor Ponta depune contestaţie, reanalizarea cazului ar putea dura între 30 şi 45 de zile. Dacă nu va depune contestaţie, atunci CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care fostul premier va pierde titul de doctor în drept.

Victor Ponta și-a obținut titlul de doctor în drept în 2003, avându-l ca îndrumător științific pe mentorul său politic, Adrian Năstase.

Primele acuzații de plagiat au apărut în 2012 când revista NATURE a susținut că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Victor Ponta a reacționat ironic în urmă cu doar câteva minute pe pagina sa de Facebook.

,, Tehnocratii au rezolvat principala problema a tarii – mi-au luat și ei doctoratul ( ca Basescu in 2012)!”  a scris Victor Ponta.

Inițial, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. Pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.

Pe 18 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică a decis însă că Victor Ponta nu a plagiat.

În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare este așteptat să dea noi verdicte în cazul altor demnitari acuzați de plagiat. Printre ei: fostul vicepremier Gabriel Oprea și actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS