Confidenţialitate

Mai multe cabinete medicale ar putea fi închise dacă valoarea punctelor pentru servicii va scădea – așa cum propune CNAS. Pacienții vor fi tratați în Ambulatoriu doar contracost | AUDIO

Mai multe categorii de medici pot avea veniturile diminuate cu 40 sau chiar 50 % – dacă rămâne în vigoare valoarea punctelor per capita și pe serviciu medical publicată în transparență decizională de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Valoarea punctelor scade drastic din cauza banilor puțini primiți de la Ministerul de Finanțe. Multe cabinete se vor închide, iar pacienții vor fi afectați, atrag atenția medicii. 

„Pentru unele cabinete, și nu puține, înseamnă închiderea acestora”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicii specialiști din Ambulatoriu – așa numiții medici de Policlinică – sunt printre cei care vor avea de suferit dacă propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin care scade valoarea punctului pentru serviciile medicale va intra în vigoare.

„Nu vor mai fi văzute decât urgențele sau pacienții privați cu plata. Nu pe bilet de trimitere. Pentru unele cabinete, și nu puține, înseamnă închiderea acestora. Pentru că nu vor mai putea să acopere cheltuielile de funcționare”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor Specialiști din Ambulatoriu.

Nu sunt scutiți de efecte nici medicii de familie sau stomatologii. Aceștia din urmă spun că vor mai putea trata – cu banii primiți de la Casa de Asigurări de Sănătate – doar  5 pacienți pe lună. Președinta Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, spune că se continuă negocierile.

Renegocierile trebuie făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care are, în prezent, o conducere interimară. Aceasta calculează anual valoarea punctului pentru serviciile medicale în funcție de bugetul primit de la Ministerul de Finanțe. Potrivit unor surse Europa FM, negocierile pentru suplimentarea bugetului vor continua și săptămâna viitoare. Medicii spun că o scădere atât de mare a punctului nu a avut loc niciodată.

Fondurile pentru decontarea serviciilor stomatologice scad la jumătate în 2024

Fondurile alocate pentru decontarea serviciilor stomatologice scad la jumătate în 2024, potrivit legii bugetului de stat pe 2024, precum și prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei de la CNAS.

Medicii stomatologi atrag atenția că țara noastră oricum stă prost în Uniunea Europeană la capitolul sănătate orală și cer președintelui Casei de Asigurări de Sănătate să vină cu o soluție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul trecut, suma decontata de Casa de Asigurari de Sanatate era de aproximativ 6000 lei pentru un medic stomatolog specialist din mediul urban și aproximativ 4.000 pentru un stomatolog generalist, spun reprezentanții Colegiului medicilor stomatologi.

Prin scăderea plafonului pentru decontare la jumătate, un dentist specialist din urban ar urma să aibă un plafon maxim de 3175 lei pe lună. Asta înseamnă că va mai putea trata aproximativ 5 pacienți pe lună.

„Căzându-ne plafonul și nemaiavând predictibilitatea continuității contractului, ne vedem în imposibilitatea de a mai ajuta copiii, în primul rând și, mai ales pentru serviciile de prevenție, de urgențe, mă vâd obligată să fac niște liste de așteptare foarte lungi”, a declarat vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Smărăndița Păcuraru.

Potrivit Colegiului Medicilor Stomatologi, România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul anual de vizite la dentist.

Autori: Liliana Nicolae și Laura Dori

Sursa foto: Shutterstock