Confidenţialitate

Venitul mediu în România a ajuns la 6.910 de lei pentru o gospodărie. Cea mai mare parte a banilor este cheltuită pe mâncare | AUDIO

O familie a avut venituri medii lunare de 6.910 de lei arată cele mai recente date de la Institutul Național de Statistică, date valabile pentru salariile din trimestrul II. Aceeași analiză arată, însă, că aproape 6.000 sunt cheltuiți până la finalul lunii, iar cheltuielile pe gospodărie au crescut față de anul precedent cu peste 10%.

Veniturile totale reprezintă atât salarii, ajutoare sociale, tichete valorice cât și alte bunuri. Astfel s-a ajuns la un venit mediu lunar, în trimestrul II 2023, de 6.910 lei pe o gospodărie și de 2.770 lei pentru o persoană. Este o scădere cu 1%, faţă de trimestrul I 2023.

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 10,7%, iar cele pe o persoană cu 11,6%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cheltuielile au fost mari, de aproape 6.000 de lei pe gospodărie  și de 2.400 de lei pentru o persoană. Ceea ce înseamnă că peste 86% din banii care ajung într-o familie sunt chelutiți până la finalul lunii. De altfel,  comparativ cu trimestrul II din 2022, cheltuielile unei gospodării au crescut cu 11%, iar cele individuale cu 12%.

Cea mai mare parte a banilor este cheltuită pe mâncare (37%) iar cheltuielile pentru educaţie au reprezentat 0,5%. Din aceste venituri totale medii de 6.900 de lei, veniturile băneşti au fost de 6.400 de lei.

Foto: Shutterstock

Citește și: Plan ambițios al guvernului de la Londra pentru eliminarea fumatului în rândul tinerilor. Aceștia nu vor putea cumpăra țigări și nu vor avea acces la dispozitive de vapat