Confidenţialitate

Veliko Târnovo, orașul ţarilor – GALERIE FOTO

Veliko Târnovo („marele Târnovo”), cunoscut şi sub numele de „Orașul Țarilor”, se afla pe malul râului Iantra.

În Evul Mediu, între anii 1185-1393, Veliko Târnovo a fost capitala Țaratului vlaho-bulgar, atunci sub numele de Tarnovgrad.

Astăzi, Veliko Târnovo este un oraș bulgar important, în care se află două universități și care are o viață culturală și artistică efervescentă.

Farmecul medieval al oraşului se păstrează şi astăzi, datorită străzilor înguste, cu ateliere meşteşugăreşti, care te poartă spre trecut.

Orașul vechi se afla pe trei dealuri: Țareveț, Trapezița și Sveta Gora. Fostele reședințe ale țarilor și ale patriarhilor Țaratului vlaho-bulgar se află pe dealul Țareveț.

Cetatea Ţarilor

Suprafaţa cetăţii este de 110.000 metri pătraţi, iar zidurile care o înconjoară au o înălţime de aproximativ 10 metri şi o grosime între 2,5 şi 3 metri.

În cetate se poate intra prin trei porţi: poarta de est, poarta de vest şi poarta de la Turnul Negru.

Catedrala Patriarhală

În vremea celui de-al doilea ţarat, aici a funcţionat o biserică, o şcoală ortodoxă şi una de pictură pe icoane.

În timpul ocupaţiei otomane, biserica a fost distrusă şi reconstruită după eliberarea teritoriului.

Reconstruită în perioada anilor 1978-1981 din piatră și cărămidă, catedrala actuală are 26 de metri lungime și 12 metri lățime.

Teofan Sokerov s-a ocupat de pictarea pereţilor bisericii, într-o viziune modernistă.

Acesta a redat în picturi trăirile poporului bulgar şi suferinţele acestuia de-a lungul istoriei, până la eliberarea de sub dominaţia otomană.

Pentru că nu este o pictură clasică bisericească, biserica nu a fost sfinţită. Nu se oficiază slujbe şi funcţionează ca muzeu.

Vizitarea oraşului Kazanlak s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Holiday Boutique şi Ghid Zamolxe.