Confidenţialitate

Vehiculul Perseverence, programat să ajungă pe suprafața planetei Marte

Cel de-al 7 lea vehicul marțian al NASA, Perseverence, este programat să amartizeze la noapte pe suprafața planetei roșii, după o călătorie de șase luni și jumătate.

Este una dintre cele mai complexe misiuni al Agenției Spațiala Americane, care are ca scop principal să afle dacă există sau nu forme de viață pe planeta vecină.

Pentru a afla dacă există viață microbiană pe Marte, NASA a trimis la bordul rooverului cu 50% mai multă tehnologie decât la misiunile precedente.

Inclusiv un elicopter, minuscul ce-i drept, primul astfel de vehicul trimis în spațiu, un radar și  laborator de analizare a rocilor, după cum a explicat directorul adjunct de proiect, Matthew Wallace.

Dar până să înceapă să lucreze, roverul Perseverance trebuie să ajungă pe suprafață lui Marte, ceea ce este extrem de dificil, dat fiind că în ultimele 7 minute ale zborului trebuie să încetinească de la aproximativ 20.000 de km pe oră la câțiva km.

Cunoscută drept “cele 7 minute de teroare”, faza de Intrare, Coborâre şi Asolizare a roverului  va fi transmisă “live” de NASA, dar evident, cu întârzierea de 11 minute, din cauza distanţei dintre Pământ şi Marte.