Vaticanul incepe urmarirea penala intr-un caz de pedofilie

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a precizat că urmărirea penală a fost iniţiată la dorinţa exprimată de Papa Francisc.

Vaticanul începe urmărirea penală în cazul unui fost ambasador al Sfântului Scaun în Republica Dominicană.

Urmărirea penală în cazul lui Josef We-so-lowski ar putea duce la primul proces pentru pedofilie din Vatican.

Fost arhi-episcop, polonezul, în vârstă de 65 de ani, a fost criticat de presa dominicană pentru relaţiile pe care le-ar fi întreținut cu minori.

În ultima perioadă Vaticanul şi Biserica Catolică au fost afectate de scandaluri de pedofilie, după ce la începutul anilor 2000, în Irlanda şi în Statele Unite, infracţiunile comise împotriva a mii de copii de către preoţi, în special în anii ’60, ’70 şi ’80, au început să iasă la suprafaţă.

Clericii de rang înalt au fost acuzaţi că i-au protejat pe cei vinovaţi mutându-i, pentru a păstra buna reputaţie a instituţiei.

Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a cerut Vaticanului să aducă în fața justiţiei toţi pedofilii din cadrul Bisericii, criticând atitudinea Sfântului Scaun din trecut.

Ulterior, Papa Francisc a cerut ‘iertare’ în numele Bisericii Catolice, pentru ‘traumele’ provocate de preoţii pedofili.