Confidenţialitate

Papa Francisc a sărutat numărul tatuat pe brațul unei supraviețuitoare de la Auschwitz

Lidia Maksymowicz, născută în Belarus, acum în vârstă de 81 de ani, şi-a suflecat mâneca pentru a-i arăta Papei numărul cu care naziştii îi marcau pe deţinuţii din lagărele de concentrare. Papa Francisc a sărutat numărul tatuat, înainte de a o îmbrăţişa.

Amândoi au schimbat apoi câteva cuvinte, iar femeia i-a arătat papei numărul 3, indicând anii la care a intrat în lagărul de concentrare.

Femeia care trăieşte la Cracovia a fost deportată în 1943 şi a ajuns în Pavilionul copiilor, victimă a criminalului de război Josef Mengele, medic german și căpitan SS, care a inițiat și coordonat odioasele „selecții” ale evreilor din Europa pentru exterminarea de la Auschwitz-Birkenau. A fost autorul unor experimente inumane pe deportați, mai ales pe cupluri de gemeni.

Bielorusa Lidia Maksymowicz a supravieţuit acestor orori şi, asemeni altor deţinuţi de la Auschwitz, a fost eliberată în ianuarie 1945 de soldaţii sovietici şi dată spre adopţie unei familii de polonezi. Și-a trăit tinereţea crezând ca mama ei a murit. Dar, în 1962, mama ei a fost localizată, aceasta crezând la rândul său că fiica ei murise.

Lidia Maksymowicz se află în Italia pentru a prezenta documentarul despre viaţa ei, având ca titlu numărul care i-a fost tatuat: „70072, fetiţa care nu ştia să urască”.

În iulie 2016, suveranul pontif a vizitat în timpul şederii sale în Polonia lagărele de la Auschwitz şi Birkenau.

Foto: Catholic News Agency/facebook