Confidenţialitate

VASLUI: Zece cazuri noi de rujeolă au fost confirmate la copii

Toți au fost internați de urgență în spital, iar medicii susțin că numărul îmbolnăvirilor este în creștere.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui susțin că cei zece copii diagnosticați cu rujeolă au vârste cuprinse între 3 luni şi 15 ani.

Boala a fost confirmată în urma analizelor de laborator.

Trei dintre copii sunt din mediul urban, doi din Vaslui şi unul din Negreşti, şi şapte provin din mediul rural, toţi zece fiind nevaccinaţi.

Ei sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii instituţiei au raportat existenţa a trei cazuri de rujeolă, dintre care unul soldat cu decesul unui bebeluş în vârstă de 5 luni. Pe lângă cele 13 cazuri confirmate, mai există suspiciuni de rujeolă în cazul a şapte copii.

Au fost trimise probe la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi, pentru diagnostic de laborator, fiind aşteptate rezultatele.

Un bebeluş de cinci luni, din judeţul Vaslui, care a fost diagnosticat cu rujeolă în urmă cu o săptămână, a murit săptămâna aceasta la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi. Copilul nu era vaccinat şi este primul caz de deces din judeţ din ultimele decenii din cauza acestei boli transmisibile.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, vineri, la Fălticeni, că România are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârșitul lui 2017, în cursul acestei săptămâni fiind transmise în teritoriu alte 109.000 de doze.

“Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute și am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din țară și am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp și celălalt producător s-a mobilizat”, a spus Bodog.

Ministrul a precizat ca a cerut OMS să repartizeze vaccin antirujeolic în România și a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.

Guvernul a adoptat, joi, o Hotărâre privind înfiinţarea unui departament de monitorizare a implementării Programului Naţional de Vaccinare, care se va ocupa cu achiziţionarea de vaccinuri, şi a decis şi înfiinţarea unui Comitet interministerial de urgenţă, care să identifice disfuncţionalităţile din sistem şi care va asigurara aprovizionarea la timp cu vaccinurile necesare.

“Două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor şi aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare vor funcţiona la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătăţii, a stabilit Guvernul în şedinţa de astăzi”, informează Guvernul.

Printr-o Hotărâre adoptată joi, se înfiinţează Departamentul Monitorizare Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură care va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii. Această nouă structură, înfiinţată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării.

Printr-un Memorandum, Guvernul a stabilit joi şi înfiinţarea Comitetului Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare şi asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.