VASLUI: Starețul unei mănăstiri, obligat de instanță să dea jos termopanele montate la biserică

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi îl obligă pe stareţul mănăstirii Rafaila din judeţul Vaslui să dea jos termopanele montate la biserica monument istoric.

Starețul Virgil Lupu a făcut mai multe lucrări de modernizare la biserica Nașterii Maicii Domnului din cadrul mănăstirii Rafaila, fără să aibă avizul Direcției Județene de Cultură, obligatoriu în cazul monumentelor istorice.

Au fost montate astfel ferestre și uși din PVC, iar pardoseala din lemn a fost înlocuită cu marmură.

Starețul primise inițial un avertisment de la judecătoria Vaslui, iar acum Curtea de Apel Iași îl obligă să înlăture termopanele și să  readucă monumentul la forma inițială.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor, Cosmin Gubernat a spus Europa FM că deocamdată este așteptată decizia scrisă a instanței.

”Vom lua măsurile care se impun, mănăstirea este sub ascultarea canonică a Episcopiei Hușilor și, evident, hotărârea instanței, fiind definitivă și irevocabilă, trebuie pusă în aplicare. Avem interesul să conservăm monumentele istorice, să le punem în valoare, mai ales că majoritatea sunt biserici și mănăstiri”, a precizat Cosmin Gubernat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Episcopiei Hușilor, schitul din Rafaila, modernizat astăzi cu termopane, datează din secolul al XVI-lea.

Se spune că Ștefan cel Mare, după ce i-a învins pe turci în bătălia de la Podul Înalt, în 1475, s-a întâlnit cu doi copii care plângeau după părinții lor, omorâți de turci.

Domnitorul le-a dat câte o moșie, iar pe una dintre ele a fost ridicată mai târziu o bisericuță din lemn ce avea să poarte numele unuia dintre copii, devenit între timp călugărul Rafail.

Biserica din piatră existentă astăzi a fost construită în 1834.

În perioada comunistă, a fost desființată și transformată în C.A.P., maternitate și grajd. Abia după revoluție a redevenit mănăstire, iar lăcașul este vizitat astăzi de multe persoane.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS