Vaslui: Protest al asistenților maternali

Asistenții maternali din județul Vaslui nu și-au primit salariile de mai bine de două săptămâni și protestează pentru drepturile lor.

Zeci de oameni au venit cu pancarte în Piața Civică, în fața Consiliului Județean.

Oamenii au venit cu pancarte pe care scrie: “Unde ne sunt salariile!”, “Dați-ne banii, e dretul nostru”, “Vrem respect”.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui se confruntă o criză financiară fără precedent, instituţia neavând bani pentru plata salariilor până la sfârşitul anului.

În această situație s-a ajuns după ce la DGASPC s-au mărit atât de mult salariile încât nu mai sunt bani nici măcar pentru hrana copiilor – transmite corespondentul Europa FM, Sorin Saizu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioan Buruiană este director general adjunct la Direcţia pentru Protecţia Copilului Vaslui.

Are cel mai mare salariu din instituţie – 10.200 de lei brut.

Ceilalţi şefi iau şi ei aproape 10 mii de lei de când cu legea salarizării. Consiliul Judeţean a aprobat hotărârea, dar nimeni nu s-a gândit că nu mai rămân bani şi pentru mâncarea copiilor. În plus, centrul a adunat până acum datorii de 30 de milioane de lei.

Discrepanţa în sistemul de protecţie socială, unde oricum există prea puţini asistenţi maternali, este uriaşă. Îngrijitorii, aflaţi în subordinea Ministerului Muncii sunt plătiţi din bugetul de stat şi nu beneficiază de nicio mărire.

O femeie, care îngrijeşte acasă 3 copii cu handicap, primeşte 1.500 de lei net plus 600 de lei pensie pentru fiecare minor.

Potrivit liderului de sindicat Gică Creţu, personalul ar fi trebuit să îşi primească salariile pe data de 15 octombrie, aceasta fiind cea mai mare întârziere salarială cu care s-au confruntat cei peste 2.500 de angajați ai instituției.

Asistenții maternali fac cereri la Direcție să readucă în centre copiii luați în plasament.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS