Confidenţialitate


Varza albă de Buzău, recomandată de specialiști ca fiind cea mai potrivită pentru murat: Este „secretul sărmăluțelor românești” | AUDIO


Varza albă de Buzău, recomandată de specialiști ca fiind cea mai potrivită pentru murat: Este „secretul sărmăluțelor românești” | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock

Este perioada în care mulți români își pregătesc murăturile pentru iarnă. Varza este una dintre legumele preferate pentru această activitate, deoarece stă la baza unor mâncăruri tradiționale românești. În plus, varza murată este un foarte bun probiotic. Specialiștii ne recomandă să alegem, pentru murat, varza românească de Buzău, care are o aromă deosebită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe rețelele de socializare, gospodinele se întrec zilele acestea în rețete de murat varza, leguma vedetă în această perioadă. Într-un sat din Dobrogea, doamna Gina Bradea așază cu migală bucățile de varză într-un bidon albastru de 200 de litri. Povestește că murează varza după rețeta bunicilor.

Gina Bradea: „La noi, în zonă, este varza de Buzău, care este fină, fină, de poți citi ziarul prin ea”

„A venit momentul să punem varza la murat. Este varza din aia bună, cu frunza foarte subțire. La noi, în zonă, este varza de Buzău, care este fină, fină, de poți citi ziarul prin ea”, spune doamna Gina Bradea.

Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău: „Secretul sarmaluțelor românești este varza de Buzău. Are frunza fină și se pretează foarte bine pentru murat”

Varza albă de Buzău, soi românesc vechi, pe care de curând specialiștii l-au înscris în catalogul european al legumelor, este cea mai potrivită pentru murat, spune Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

„Secretul sarmaluțelor românești este varza de Buzău. Are frunza fină și se pretează foarte bine pentru murat, având un gust deosebit. Este specială față de varza pe care noi o importăm, de regulă, care este fibroasă și tare”, consideră Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Maria Cerbu, medic infecționist: Varza produce niște bacterii fermentative care ajută la refacerea florei intestinale

Pe lângă gustoasele mâncăruri românești la care este folosită, varza murată este și un foarte bun probiotic, explică medicul infecționist Maria Cerbu.

„Pentru că produce niște bacterii fermentative care ajută la refacerea florei intestinale, după consumul de antibiotice sau, mă rog, alte cauze”, susține medicul infecționist Maria Cerbu.

La producători, kilogramul de varză costă între un leu și 50 de bani și trei lei.


Ultimele stiri
Arad: Moș Nicolae a aprins iluminatul festiv

Primul Crăciun la Cazinoul din Constanța aduce o atmosferă feerică, concerte de colinde și de muzică clasică

Factorii de care să ții cont pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a finanțelor tale (P)

Fonduri de peste un milion de euro, adunate pentru educația copiilor vulnerabili în cadrul galei Festivalului Brazilor de…

În Prahova, instalaţiile sunt umplute cu apă, de vineri, la ora 23.00. Prin mesaje RoAlert populația e sfătuită…

Directorii de școli și inspectorii școlari vor fi schimbați anul viitor, iar concursurile ar urma să aibă loc…

Mai multe cluburi din SuperLiga României îi cer lui Nicușor Dan să nu promulge legea care stabilește că…

Un susținător al lui Călin Georgescu, obligat de instanță să achite 50.000 de lei daune morale unui bărbat…

Legea Nordis, promulgată de președintele Nicușor Dan: „Sumele plătite de cumpărători nu pot fi folosite în alte scopuri…

Percheziții ale Parchetului European la Primăria Târgu Jiu. Cercetările au legătură cu unele achiziții făcute în școli cu…