Confidenţialitate


Varza albă de Buzău, recomandată de specialiști ca fiind cea mai potrivită pentru murat: Este „secretul sărmăluțelor românești” | AUDIO


Varza albă de Buzău, recomandată de specialiști ca fiind cea mai potrivită pentru murat: Este „secretul sărmăluțelor românești” | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock

Este perioada în care mulți români își pregătesc murăturile pentru iarnă. Varza este una dintre legumele preferate pentru această activitate, deoarece stă la baza unor mâncăruri tradiționale românești. În plus, varza murată este un foarte bun probiotic. Specialiștii ne recomandă să alegem, pentru murat, varza românească de Buzău, care are o aromă deosebită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe rețelele de socializare, gospodinele se întrec zilele acestea în rețete de murat varza, leguma vedetă în această perioadă. Într-un sat din Dobrogea, doamna Gina Bradea așază cu migală bucățile de varză într-un bidon albastru de 200 de litri. Povestește că murează varza după rețeta bunicilor.

Gina Bradea: „La noi, în zonă, este varza de Buzău, care este fină, fină, de poți citi ziarul prin ea”

„A venit momentul să punem varza la murat. Este varza din aia bună, cu frunza foarte subțire. La noi, în zonă, este varza de Buzău, care este fină, fină, de poți citi ziarul prin ea”, spune doamna Gina Bradea.

Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău: „Secretul sarmaluțelor românești este varza de Buzău. Are frunza fină și se pretează foarte bine pentru murat”

Varza albă de Buzău, soi românesc vechi, pe care de curând specialiștii l-au înscris în catalogul european al legumelor, este cea mai potrivită pentru murat, spune Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

„Secretul sarmaluțelor românești este varza de Buzău. Are frunza fină și se pretează foarte bine pentru murat, având un gust deosebit. Este specială față de varza pe care noi o importăm, de regulă, care este fibroasă și tare”, consideră Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Maria Cerbu, medic infecționist: Varza produce niște bacterii fermentative care ajută la refacerea florei intestinale

Pe lângă gustoasele mâncăruri românești la care este folosită, varza murată este și un foarte bun probiotic, explică medicul infecționist Maria Cerbu.

„Pentru că produce niște bacterii fermentative care ajută la refacerea florei intestinale, după consumul de antibiotice sau, mă rog, alte cauze”, susține medicul infecționist Maria Cerbu.

La producători, kilogramul de varză costă între un leu și 50 de bani și trei lei.


Ultimele stiri
Hunedoara: Descoperire nouă la Castelul Corvinilor. Au fost găsite două documente vechi de peste 150 de ani, depuse…

„Sirenele libertății” vor răsuna sâmbătă la Timişoara, un gest simbolic care marchează ziua declarării primului oraş liber de…

Ciprian Ciucu, după ce a depus jurământul pentru funcția de primar general al Capitalei: „Va urma o perioadă…

Vladimir Putin a acuzat Ucraina de începerea războiului în 2022 și a prezentat o hartă a Rusiei care…

Mai multe cadre MAI au donat sânge în cadrul unui eveniment-spectacol, la care au luat parte și copii:…

Secția de ATI pentru nou-născuți a spitalului „Marie Curie” din București se extinde. Mai e nevoie de jumătate…

România în Direct. Care este gustul Crăciunului tău?

Impozitele auto cresc de la 1 ianuarie, în funcție de norma de poluare și capacitatea cilindrică. Lia Olguța…

Carburanții se scumpesc din 1 ianuarie. Cât vor plăti șoferii la pompă pentru benzină și motorină | AUDIO

STUDIU: Românii consumă tot mai puține băuturi nealcoolice din cauza creșterii prețurilor și a taxei pe zahăr. Cea…