Confidenţialitate

Vama Siret, după 3 luni de război în Ucraina: Numărul refugiaților care intră în țară a scăzut drastic, dar crește numărul TIR-urilor care transportă ajutoare | AUDIO

La 3 luni de la începutul invaziei ruse în țara vecină, punctul de trecere a frontierei Siret continuă să fie principalul nod de legătură dintre Ucraina și România.

Dacă la finalul lunii februarie predominau refugiații, în special cei care veneau pe jos, acum aglomerația s-a mutat în traficul greu, cozile de TIR uri care ies din Ucraina și intră în România fiind uriașe.

Primii refugiați au intrat în România prin vama Siret, în dimineața zilei de 24 februarie

Primii refugiați au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei Siret în dimineața zilei de 24 februarie. La scurt timp, la frontieră au apărut și voluntarii care și-au oferit sprijinul pentru refugiați. Corina este unul din voluntarii care au ajuns la Siret acum 3 luni și spune ce s-a schimbat în acest timp.

„La început era foarte mare aglomerație, foarte mulți oameni: mame, copii. Nu mai este așa mare traficul, nu mai vin așa mulți refugiați în partea noastră”, a spus Corina, voluntar în vama Siret.

Numărul refugiaților care trec prin vama Siret a scăzut considerabil, dar a crescut numărul TIR-urilor care transportă ajutoare

Prin punctul de trecere a frontierei Siret trec acum mult mai puțini oameni, unii doar pentru a-și procura cele necesare. Sunt și refugiați care aleg să se întoarcă acasă, deși războiul nu s-a încheiat. Dacă traficul pietonal a scăzut considerabil, cozile de TIR-uri sunt uriașe, așa cum ne-a mărturisit Emil, unul din șoferii care merg spre Ucraina.

Alexandru Neagu: Unde trebuie să mergeți și cu ce anume?

Emil: La Cernăuți, cu ajutoare.

Alexandru Neagu: De cât timp stați aici la coadă?

Emil: De 7 ore. E problemă cu cozile, cu vămile. Nu știu ce se întâmplă.

Chiar dacă numărul refugiaților a scăzut drastic, în punctul de trecere a frontierei din Siret se păstrează în continuare corturi și puncte de prim ajutor, iar pentru a face față acestei situații sunt aduși pompieri și jandarmi din toate județele țării.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 3 luni de război în Ucraina: Ucrainenii se apără puternic, iar țara rezistă împreună cu președintele, vizat de mai multe tentative de asasinare | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.