VAMA lansează piesa manifest „În ţara-n care m-am născut” – VIDEO

Trupa Vama a lansat un cover al melodiei „În ţara-n care m-am născut” a cântăreţului român Jean Moscopol, cunoscut publicului în perioada interbelică.

Vama a spus, în backstage la Europa FM Live pe Plajă, că va lansa reinterpretarea unui cântec de Jean Moscopol, în onoarea protestului de pe 10 august.

”Vrem să-i dăm drumul înainte de adunarea de pe 10 august, când diaspora vine în România să-şi spună păsurile, ofurile şi nefericirile. Vrem să facem cadou cântecul acestui moment”, a declarat Tudor Chirilă în interviul acordat în backstage la Europa FM Live pe Plajă 2018.

„Jean Moscopol a murit în exil. A părăsit România în 1945 fugind din calea comuniștilor. Un destin în două propoziții. În 2018 cinci milioane de români se află în străinătate din diverse motive. Unii au plecat de bună voie, căutând un alt stil de viață, dezvoltare profesională sau pur și simplu pentru că vor să cunoască lumea. Alții, cei mai mulți poate, n-au mai reușit să trăiască într-o Românie care face din ce în ce mai puține lucruri pentru cetățenii ei, n-au mai putut să-și întrețină familiile și au plecat la muncă. Alții, exasperați de birocrația și incertitudinea fiscală care sugrumă micile afaceri, au părăsit și ei țara. Îngrijorător de mulți tineri pleacă să studieze în străinătate fără convingerea că merită să se întoarcă într-o țară care le umilește părinții. Sunt și români care comit infracțiuni. Nu suntem un popor de sfinți. Niciun popor nu e. Majoritatea celor plecați se află afară împotriva voinței lor. La fel ca Moscopol”, se arată în descrierea videoclipului încărcat pe canalul de Youtube al formaţiei.

„La peste șaptezeci de ani de la cântecul lui Moscopol, România își forțează cetățenii în exil. Cântecul ăsta nu e un protest. E o limonadă amară cu o linguriță de speranță. Este umilul nostru cadou și al unei echipe de oameni inimoși pentru cauza exilului nedorit. Și mai e și conștientizarea faptului că putem fi oricând în această situație, noi cei rămași într-o țară condusă de oameni care nu ne iubesc. Deci cântecul ăsta e și pentru noi. Muzica nu schimbă lumea, știm asta. Muzica însă vorbește despre lume într-un fel unic. Ajunge la oameni. Asta este puterea ei. Și îi unește. Poate mai mult decât omagierile butaforice ale centenarului unei Românii dezbinate”, este mesajul trupei Vama.

Foto: Mircius Aecrim