Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță spune că România nu a primit doze din lotul AstraZeneca interzis în 9 țări europene | AUDIO

Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu serul anti-Covid produs de Astra-Zeneca și Unviersitatea Oxford.

În cazul a 30 de pacienți, au apărut probleme de coagulare a sângelui. Sunt persoane cărora li s-a administrat acest vaccin.

Dozele proveneau dintr-un lot care a ajuns în 17 țări. România nu a primit doze din respectivul lot.

Măsura suspendării este una preventivă, a declarat doctorul Valeriu Gheorghiță:

”Austria a dat un semnal că ar fi vorba de două cazuri de evenimente trombotice, adică apariția de cheaguri de sânge, la două persoane care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, dintr-un anumit lot de vaccin. În urma acestei raportări, s-a identificat acel lot, este vorba despre aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa faptul că România nu a primit doze din acel tip de lot.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Statele care au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca sunt Danemarca, Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Italia, Norvegia și Islanda.

Situația a fost analizată de Agenția Europeană a Medicamentului care a apreciat că NU există date care să ateste o legătură între administrarea vaccinului şi reacţiile adverse.

”Recomandările Agenției Europene a Medicamentului precizate chiar în cursul acestei zile sunt acelea de a continua vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca având în vedere că aceste cazuri raportate de evenimente trombotice au o frecvență similară cu cele raportate în rândul persoanelor nevaccinate, la acest moment nefiind date care să indice o legătură de cauzalitate. Sigur că este important să continuăm monitorizarea tuturor reacțiilor adverse, să încurajăm raportarea acestora, însă recomandarea clară și fermă la acest moment este continuarea vaccinării”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum spuneam, în total sunt 30 de cazuri de efecte adverse care au ridicat suspiciuni:

”La nivel european sunt raportate circa 30 de evenimente trombo-embolice dintr-un număr de circa 5 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca. Repet: frecvența și numărul acestor cazuri sunt similare cu cazurile de evenimente trombo-embolice care sunt diagnosticate în rândul celorlalte persoane care sunt nevaccinate. La nivel european a avut loc o întrunire la nivelul Agenției Europene a Medicamentului, au participat și reprezentanți ai companiei AstraZeneca din România, am fost în permanentă legătură cu reprezentanții AstraZeneca”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Marius Mantea