Valeriu Zgonea poate fi revocat mai ușor din funcția de președinte al Camerei Deputaților: ”O chestie inedită, nu?”

Valeriu Zgonea poate fi revocat mai ușor din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Colegii săi au modificat miercuri regulamentul Camerei cu 204 voturi pentru și doar unul împotrivă.

Consecința este că  grupul parlamentar al PSD poate cere schimbarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei.

Potrivit proiectului, președintele Camerei Deputaților poate fi revocat “în caz de pierdere a calității de membru al grupului parlamentar căruia îi aparține funcția și care l-a propus pentru aceasta, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz, și în caz de pierdere a sprijinului politic la data informării plenului Camerei despre încetarea de drept a calității de membru al Biroului permanent”.

Nemulțumit de introducerea acestei modificări pe ordinea de zi, președintele Camerei Deputaților a susținut că schimbarea regulamentului este ilegală pentru că s-a făcut fără respectarea procedurilor.

Din punct de vedere al articolelor din Constituție – pe care nu vi le spun – dar pe care bănuiesc că le știți toți, ați încălcat procedura. Dar, vă spun și pe fond ce s-a întâmplat. Pentru prima dată în ultimii 26 de ani, Parlamentul României modifică regulamentul ca să-l pună în concordanță cu softul, nu să pună în concordanță softul cu regulamentul. O chestie inedită, nu? Al treilea fapt miraculos, ca-n povești: un document oficial care nu a ajuns la Biroul Permanent reunit, elaborat într-o ședință neregulamentară, a apărut, în trei minute de la redactare, în comisia pentru regulament”, a spus Valeriu Zgonea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acum, cel mai probabil, grupul parlamentar al PSD va face o propunere de revocare ce va ajunge în plen.  Acolo, votul va fi secret, cu bile.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS