Confidenţialitate

Valeriu Nicolae, la Deșteptarea României: Există un dispreț cumplit al politicianului român față de săraci | VIDEO

 Valeriu Nicolae, scriitor și activist pentru drepturile omului, discută la Deșteptarea României, alături de Cătălin Striblea și de ascultătorii Europa FM, despre cum se poate scăpa de sărăcie, în România.

Mulți dintre noi nu ne putem imagina ce înseamnă cu adevărat sărăcia, spune Valeriu Nicolae, care dă și două exemple, unul aflat imediat lângă Capitală, celălalt în zona rurală din județul Argeș, acolo unde activistul merge deseori pentru a le oferi copiilor din mai multe sate șansa la educație:

„Marea majoritate a celor cu care vorbesc cred că știu. În general, e foarte greu să-ți imaginezi că, la 3 km de București, pe 13,7 metri pătrați, ai abuz de droguri, bătăi, sex, distanțarea socială e o glumă foarte proastă, e plin de șobolani, tot timpul pe scările blocului sunt dependenți de droguri, e plin de seringi, gunoi foarte mult. Partea de sărăcie din satele din Argeș e diferită. M-a șocat să văd mâinile total distruse ale femeilor care spălau în râu.”

Problema sărăciei nu va putea fi niciodată rezolvată atâta timp cât guvernanții nu vor avea educația necesară pentru a înțelege acest fenomen, spune Valeriu Nicolae:

„Noi avem un stat care e inert, dacă mă uit la câți oameni căpușează statul și nu au niciun fel de calificare, încep să mă îndoiesc că e o treabă care ține de săraci. (…) Ca oricare dintre noi, și oamenii săraci caută drumul cel mai scurt. (…) Princiala problemă e lipsa de educație a celor care iau decizii. (…) Există un dispreț cumplit al politicianului român față de săraci.”

După ce un ascultător Europa FM a spus că o soluție ar fi ca ONG-urile locale să fie sprijinite cu bani de la stat pentru a întreprinde diverse acțiuni, Valeriu Nicolae a răspuns că această variantă ar duce la o explozie de ONG-uri, care nu ar face nimic altceva decât să înghită fonduri:

„Problema e că marea majoritate a ONG-urilor fac rapoarte. (…) Faptul că te duci o dată pe an să vezi un loc cu sărăcie nu te face expert în sărăcie, te face expert în turism. Soluția e să avem politicieni care sunt foarte educați pe partea asta.”

Nimeni nu vrea să fie sărac, mai spune activistul civic, iar cei care se nasc în familii defavorizate trebuie să fie ajutați de stat, pentru a avea ocazia de a ieși din situația dificilă:

„Treaba că se întâmplă să ne naștem în familii foarte diferite, acolo statul trebuie să intervină în așa fel încât să avem oportunități cât de cât egale. Cei care iau decizii habar nu au ce înseamnă sărăcia, nu au făcut nimic, practic, ca să ajute o familie să iasă din sărăcie și oamenii ăștia gestionează fonduri de miliarde.”

Mai mult, ar trebui să nu mai dăm vina pe cei săraci pentru situația în care se află, ci mai degrabă pe un sistem incapabil să-i motiveze, mai spune Valeriu Nicolae:

„Noi spunem că vina e a omului needucat și nu a sistemului, care nu e în stare să motiveze omul. Noi nu avem niciodată o problemă că n-o să ai niciodată suficienți oameni care să candideze la consiliul de administrație Tarom, la 2.000-3.000 de euro pe ședință.”

Prin acest demers editorial de o amploare fără precedent, denumit Deșteptarea României, Europa FM își propune să scoată la lumină noi perspective și soluții la vechi probleme și să ofere contextul propice unei coeziuni între toți factorii sociali implicați, motivându-i și inspirându-i cu o viziune puternică a unei Românii deșteptate.