Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea anti-COVID previne apariția sindromului inflamator multisistemic | AUDIO

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” de la Europa FM. Vaccinarea copiilor a fost tema principală a emisiunii. Care este cea mai bună varianta, vaccinarea anti-COVID sau imunizarea naturală? Și ce ne facem cu sindromul inflamator multisistemic? Valeriu Gheorghiță a explicat atât importanța vaccinării copiilor, dar și faptul că serul anti-COVID previne această complicație – sindromul inflamator multisistemic.

Vaccinare anti-COVID sau imunizare naturală?

„Varianta Omicron este de cel puțin 3-4 ori mai transmisibilă decât Delta, deci va genera de 3-4 ori mai multe cazuri. Această transmisibilitate crescută este greu de controlat doar prin vaccinare pentru că varianta Omicron vine la pachet cu o serie de mutații care reușesc să ocolească răspunsul imun pe care noi îl obținem atât ca urmare a trecerii prin boală, dar și ca urmare a vaccinării. Din acest punct de vedere, vaccinarea în momentul de față are un rol important în prevenirea formelor severe de boală și în prevenirea spitalizărilor și a deceselor. De asemenea, limitează transmiterea infecției cu SARS-CoV-2, dar sub nicio formă nu mai vorbim despre eliminarea acestui virus sau deblocarea completă a transmiterii. Și avem nevoie și de celelalte măsuri de prevenție”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Valeriu Gheorghiță: COVID-19 este listată în primele 10 cauze de deces la copiii din categoria de vârstă 5-11

„Trecerea prin boală, și pentru că vorbeam de grupa de vârstă tânără, asociază niște riscuri. Și, în general, la persoanele cu vârste sub 18 ani aceste riscuri sunt – pe lângă cele legate de posibilitatea de a face o formă gravă mai ales în cazul celor care au în evidență afecțiuni cronice – poate să determine o serie de complicații inflamatorii la distanță – undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă această infecție a fost inaparentă și noi nu am știut că a trecut prin boală – copiii pot să dezvolte ceea ce noi numim sindrom inflamator multisistemic.

Din circa 2 milioane de cazuri de copii raportați cu infecție SARS-CoV-2 din această grupă de vârstă, 5-11 ani din SUA, aproximativ 2300 au făcut acest sindrom inflamator multisistemic. Au fost circa 8300 de spitalizări la această grupă de vârstă, din cele 2 milioane de cazuri, și aproximativ 100 de decese. Maladia COVID-19 este listată în primele 10 cauze de deces la copiii din această grupă de vârstă. Deci nu este o afecțiune de neglijat. Nu trebuie să o tratăm cu superficialitate pentru că o singură viață pierdută este o dramă pentru familia respectivă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Valeriu Gheorghiță, despre sindromul inflamator multisistemic: Vaccinarea anti-COVID a persoanelor sub 18 ani are eficiență de peste 91% în prevenirea acestor complicații

„Vaccinarea împotriva COVID-19 la persoanele cu vârsta sub 18 ani are o eficiență de peste 91% în prevenirea acestor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice. Deci sub nicio formă nu favorizează instalarea acestor complicații inflamatorii, ci previne într-o proporție foarte mare, instalarea acestor complicații. Iar dintre copiii care au dezvoltat această complicație – sindrom inflamator multisistemic – care a necesitat internare în terapie intensivă niciunul dintre ei nu era din categoria celor vaccinați. Practic, vaccinarea este benefică din acest punct de vedere”, a spus Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

„Persoanele care au istoric de trecere prin boală nu au o intensitate mai mare a reacțiilor adverse după vaccinare, cu atât mai mult cu cât vorbim de un an de zile de la trecerea prin boală; și în contextul actual, varianta Omicron are un risc de 10 ori mai mare să producă reinfecții – să ne reîmbolnăvim – iar din acest punct de vedere nu este exclusă posibilitatea de apariție a acestor complicații inflamatorii multisistemice pentru că, se pare, există în spate o predispoziție pentru astfel de complicații. Așa încât vaccinarea plus respectarea celorlalte măsuri de prevenție cred că reduce considerabil posibilitatea să reapară în viitor o astfel de potențială complicație, cu atât mai mult cu cât avem dovezi în acest sens”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Puteți urmări emisiunea „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Valeriu Gheorghiță aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Solicitările de testare pentru Covid s-au dublat, la fel și timpii de așteptare. Serviciile de ambulanță abia fac față solicitărilor | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir