Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Se analizează posibila tranziție a vaccinării anti-COVID în cabinetele medicilor de familie

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a declarat joi că România va primi pe 11 februarie 177.600 de doze de vaccin de la Moderna, iar pe 18 februarie vor ajunge în țară tot seruri Moderna, în număr de 176.400.

Pe 14 și 15 februarie vom primi 639.000 de doze de vaccin Pfizer, dintre care peste 216.00 de doze sunt doze standard pentru vârsta de peste 12 ani, iar o parte dintre acestea vor fi doze tip „ready to use”, adică vaccinuri care se pot administra direct.

Valeriu Gheorghiță a explicat că flacoanele „ready to use” sunt tot flacoane multi-doză, de 6 doze, dar pentru care nu mai este necesară prepararea cu ser fiziologic. Aceste doze „ready to use” rezistă la 8 grade Celsius timp de 10 săptămâni.

Tranziția vaccinării anti-COVID către cabinetele medicilor de familie este în analiză

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a mai spus că prima etapă a vaccinurilor care vin în România vor fi distribuite către cabinetele medicilor de familie. În plus, acesta a mai spus că există premise pentru a operaționaliza progresiv vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor.

Se vor evalua centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie în privința vaccinării, iar apoi se va lua o decizie, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Totuși, acolo unde oamenii nu au acces la cabinetele medicilor, se vor păstra centrele de vaccinare anti-COVID, dar probabil cu program redus.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că se va regândi campania de vaccinare anti-COVID în România în ceea ce privește tranziția procesului către cabinetele medicilor de familie.

Învățământul și școlile în raport cu pandemia de coronavirus

Andrei Baciu a declarat că școlile își vor continua săptămâna viitoare activitatea în format clasic, având în vedere că rata de ocupare a paturilor la nivel național este de 45,70%, iar la nivel de județe este cuprinsă între 22 și 58%.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Apelul oganizațiilor pacienților cronici: „Luați legătura cu medicul de familie cât mai devreme dacă aveți simptome de Covid” | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir