Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: România ar putea aproba combinarea a două vaccinuri anti-Covid diferite | AUDIO

Și în România ar putea fi aprobată combinarea a două vaccinuri anti-COVID diferite – spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță precizează că așteaptă avizul comisiei de sănătate publică, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare:

”Schemele heterologe de vaccinare, și anume combinarea a două vaccinuri cu tehnologii diferite și aici, în mod deosebit și în mod particular, este legată de schema de vaccinare în care prima doză a fost efectuată cu vaccinul de la AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Avem răspunsul din partea comisiei de epidemiologie, recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm și răspunsul din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul ministerului după care vom re-evalua toate datele și vom anunța săptămâna viitoare care va fi decizia finală”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România are 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca cu termenul de valabilitate expirat. Dozele de vaccin nu vor fi distruse, au fost carantinante, în așteptarea de noi date de la compania anglo-saxonă – spune Valeriu Gheorghiță:

”În 7 loturi diferite, am luat decizia de a carantina aceste doze și de a nu intra în procesul de distrugere pentru că se așteaptă date suplimentare vis a vis de perioada de stabilitate. Și dacă, în perioada următoare, producătorul ne pune la dispoziție date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de 6 luni, date care să fie autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului și în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății este foarte posibilsă avem această prelungire a perioadei de valabilitate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a amintit că România a încheiat un acord cu Danemarca privind vânzarea a peste 1 milion de doze de vaccin produs de Pfizer.