Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Persoanele care au certificat fals de vaccinare se pot imuniza în mod real, dar înainte trebuie să recunoască falsul în fața autorităților | AUDIO

Cei care și-au procurat certificate false de vaccinare au dreptul să fie protejați împotriva bolii și pot să ceară să fie imunizați, însă înainte de asta trebuie să recunoască în fața autorităților falsul comis și să spună cine i-a ajutat să obțină dovezile de vaccinare fictivă, spune medical Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut aceste precizări după ce unii bolnavi de COVID au recunoscut înainte să moară că au mințit în legătură cu vaccinarea și au regretat că nu au făcut injecția în mod real.

„În primul rând, trebuie să declare că au un certificat fals. Asta înseamnă să devoalezi că la un moment dat ai fost părtaș sau ai solicitat un astfel de gest și că cineva ți l-a și acordat. Dar cred că niciodată nu e prea târziu; persoanele respective au dreptul să se și vaccineze. Până la urmă, din punct de vedere epidemiologic, pe noi ne interesează ca persoanele să fie vaccinate. Dar nu cred că se poate absolvi toată lumea de vreo vină în momentul în care, totuși, este o situație extrem de gravă care s-a produs și care a decredibilizat foarte mult toată munca sistemului medical din această perioadă și nu doar pe plan intern, ci și pe plan internațional”, a spus Valeriu Gheorghiță marți, 9 noiembrie 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația beneficiarilor așa numitei „vaccinări la chiuveta” se lovește de lipsa procedurilor. Autoritățile nu au prevăzut ce trebuie să facă într-un astfel de caz. E nevoie de un cadru legal care să reglementeze aceste situații, spune Valeriu Gheorghiță.

„Acum la acest moment este foarte greu să spun cum se poate rezolva concret. Pentru că asta înseamnă să intri în baza de date, în baza unei decizii a unei autorități, să ștergi persoana respectivă și să o reintroduci ca fiind într-adevăr vaccinată. Pentru că poate veni o persoană care este vaccinată real și să spună că nu este vaccinat, dar mai vrea să se vaccineze încă o dată. Tocmai de aceea trebuie gândit un sistem foarte clar și foarte transparent și care să prevadă niște lucruri de la început”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare în România marți, 9 noiembrie 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: Inquam

Citește și: Valeriu Gheorghiță: România nu atinge rata de imunizare colectivă de 70% până la finalul anului | AUDIO