Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Dacă nu ne vaccinăm masiv, SARS COV 2 va suferi mutații greu de controlat | AUDIO

În prima zi de vaccinare cu doza 3, președintele Comitetului Național de Vaccinare a mers să ajute la imunizarea angajaților de la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof Dr Matei Balș” .

Aici, colonelul Valeriu Gheorghiță, specializat în boli infecțioase, i-a avertizat pe români: dacă nu ne vaccinăm masiv,  ca să putem opri răspândirea masivă, sars cov va suferi mutații greu de controlat.

Specializat în boli infecțioase, președintele Comitetului Național de Vaccinare împotriva covid a explicat,  din nou, că vaccinarea este vitală pentru sănătatea publică, iar acum suntem la un moment de răscruce:

”Fiind vaccinați, avem un risc foarte mic să fac o formă gravă a bolii și să ajungem la spital. În felul acesta, cumulând cele două tipuri de măsuri, putem să controlăm răspândirea virusului. Cu cât virusul se va răspândi și va trece de la o persoană la alta și va genera un număr mai mare de infectări, el se va adapta, va evolua și va acumula noi mutații. ”

Zeci de mii de oameni  care au ales să se vaccineze fără rezerve și în  ultimele trei valuri ale epidemiei de covid, fie s-au prezentat deja în centrele de vaccinare pentru a primi doza 3, fie s-au înscris deja pe plaftorma de programare.

Colonelul Valeriu Ghorghiță spune că studiile din Israel, care  a vaccinat deja jumătate din populație cu doza 3, sunt optimiste.

”Riscul să ne infectăm a scăzut de cel puțin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar 2 doze. Iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori.”

Toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze și pentru care au trecut  cel puțin 6 luni de la efectuarea rapelului,  se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru