Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Avem centre pregătite de vaccinare în toată țara, care stau și așteaptă doze | AUDIO

România a contractat suficiente doze de vaccin anti-COVID pentru a imuniza 70% din populaţie. Problema este că nu sunt disponibile acum, când avem cea mai mare nevoie de ele.

Aşa spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, invitat în emisiunea Deşteptarea la Europa FM.

Suntem pregătiţi logistic să facem mai multe vaccinări, dar trebuie să ne adaptăm la ce stocuri avem, pentru că altfel riscăm să nu avem doze pentru rapel:

„Avem, în momentul de față, centre pregătite de vaccinare în toată țara, care stau și așteaptă doze pentru că nu putem să ne asumăm deschiderea acestor centre și programarea oamenilor pentru vaccinare, în condițiile în care noi nu avem dozele disponibile pentru a fi livrate în acele centre.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România poate creşte numărul de vaccinări anti-COVID la peste 100.000 pe zi într-un timp foarte scurt, mai spune Valeriu Gheorghiţă. Dacă Pfizer îşi respectă angajamentele contractuale, am putea ajunge la un astfel de ritm de imunizare spre sfârşitul lunii martie:

„Ceea ce știm este că numărul dozelor va fi semnificativ mai mare tocmai pentru că Pfizer și-a crescut capacitatea de producție, a fost contractat un număr suplimentar de 300 de milioane de doze la nivelul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că nu s-a extins, practic, durata de livrare, ci aceste doze vor fi livrate în același interval de timp.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Valeriu Gheorghiţă mai spune că 85% din personalul medical a fost vaccinat, iar peste 25.000 de persoane au făcut deja rapelul.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, România ar urma să primească 12 milioane de doze, dacă serul va fi aprobat, vineri, la nivel european. Iar aceste doze ar putea ajunge în ţară chiar în primele două săptămâni din luna viitoare.

În funcţie de aprobarea acestui ser, etapa a treia de vaccinare anti-COVID ar putea fi pornită mai devreme, mai spune Valeriu Gheorghiţă:

„Depinde de condițiile care vor fi prevăzute în rezumatul caracteristicilor produsului, de pildă, pentru AstraZeneca. Dacă acolo vor fi recomandări particulare, mai ales pentru persoanele tinere, pentru persoanele fără boli cronice, atunci, evident, acest vaccin ar putea să fie foarte util pentru această categorie de vârstă și atunci evident că se va impune, pe lângă persoanele care deservesc activități esențiale și deschiderea mai precoce a etapei a treia.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.