Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Atingerea țintei de 5 milioane de persoane vaccinate, în mai, este posibilă | AUDIO

Aproape 84.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca numărul celor care au primit cel puțin o doză de vaccin să ajungă la 3.300.000 de persoane. Atingerea țintei de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză până la finalul lunii mai este posibilă, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, la Europa FM:

”La finalul lunii aprilie, estimările noastre sunt că vom avea în jur de 3,3 milioane sau poate chiar peste de persoane care au cel puțin o doză deja administrată, și sperăm ca pe parcursul lunii mai să mai reușim vaccinarea a cel puțin 1,7 milioane de persoane, astfel încât să atingem acea bornă pe care deja premierul a anunțat-o, de la care începe ridicarea anumitor măsuri progresive de restricție, astfel încât să avem o  predictibilitate reală a unor beneficii în urma vaccinării, care vor fi resimțite la nivelul societății”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre beneficii, medicul Valeriu Gheorghiță a numit posibilitatea de a ne întâlnic cu familia în condiții mai puțin restrictive față de momentul actual, mai ales dacă suntem vaccinați cu ambele doze de ser și au trecut și 10 zile de la încheierea schemei de vaccinare.

”Un grup de persoane, care sunt vaccinate cu schemă completă, și există cel puțin 10-12 zile de la administrarea dozei de rapel, riscul de îmbolnăvire este semnificativ mai mic și atunci, bineînțeles că în grupuri mici acele persoane se pot întâlni fără purtarea măștii, de pildă. De asemenea, chiar dacă ne vedem, tot așa, în grupuri mici, persoane care sunt vaccinate și la care pot să participe și persoane nevaccinate, dar care au un risc mic sau foarte mic de a dezvolta o formă severă de boală, iarăși putem să renunțăm la respectarea anumitor măsuri de prevenție”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adeverința medicală de vaccinare – acel act care se emite după efectuarea celei de-a doua doze de vaccin – are deocamdată un rol medical. Adeverința nu are rolul de a facilita accesul la restaurante sau spectacole, de exemplu, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Asta, mai ales din cauza faptului că nu toată populația României a avut acces la măcar un tip de vaccin anticoronavirus.

”Vorbim de o situație epidemiologică controlată, tocmai pentru că nu avem un număr important, totuși de persoane care încă nu au fost vaccinate și încă mai sunt câteva aspecte de îmbunătățit în ceea ce privește accesul tuturor persoanelor la vaccinare, avem de amplificat o campanie de comunicare de informare, sunt multe persoane din mediul rural care nu au avut un acces suficient de ridicat la vaccinare, tocmai de aceea este mult prea devreme să vorbim de un alt rol al adeverinței de vaccinare și cred că se va întâmpla acest lucru”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prezent la emisiunea Piața Victoriei, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat și ce înseamnă atingerea imunității de grup. Adică momentul în care cel puțin 70 la sută din populație este vaccinată cu ambele doze de vaccin.

”În acel moment, șansa să ne mai întâlnim cu o persoană purtătoare de virus scade foarte mult. Când vorbim de imunitate de grup de 70%, înseamnă că din 10 persoane 7 sunt vaccinate, protejate, și probabilitatea ca o persoană care e nevaccinată să se întâlnească cu alta care are virusul scade foarte mult. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.