Valer Dorneanu a fost ales președinte interimar al Curții Constituționale

Valer Dorneanu a fost ales marți preşedinte interimar al Curţii Constituţionale.

Alegerile au avut loc în contextul în care mandatul lui Augustin Zegrean la șefia CCR expiră la 11 iunie.  Acesta a candidat și el pentru un nou mandat, însă judecătorii au votat pentru contra-candidatul său.

Valer Dorneanu va asigura astfel conducerea CCR până la 13 iulie, când plenul Curţii urmează să fie reînnoit, prin noile propuneri care trebuie validate din partea Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru locurile care vor rămâne vacante după expirarea mandatelor lui Zoltan Puskas şi Tudorel Toader.

Valer Dorneanu a fost ales în 2013 judecător al Curţii Constituţionale a României din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD. Anterior a fost adjunct al Avocatului Poporului (în perioada 2010-iunie 2013 ) și secretar general adjunct Camera Deputaţilor, între aprilie 2009 și octobrie 2010.

Dorneanu a ocupat și funcția de președite al Camerei Deputaților, timp de patru ani (2000-2004).

 

 

Propunerile Parlamentului pentru reînnoirea celorlalte mandate

La Camera Deputaţilor, fostul deputat UDMR Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaților pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României, însă candidatura sa nu a fost supusă votului plenului Camerei Deputaților.

La Senat situaţia este mai complicată.

Comisia juridică a decis să trimită marţi plenului Senatului raportul cu două candidaturi pentru postul de judecător CCR, senatorul Ruxandra Jipa (ex-UNPR) şi judecătoarea Monalisa Neagoe (susţinută de PNL), propuneri care au fost deja respinse de plen la începutul lunii mai.

Pe de altă parte, deputatul independent Marian Enache (fost UNPR) și-a depus şi el candidatura pentru un post de judecător la Curtea Constituțională din partea Senatului, el beneficiind, potrivit unor surse politice, de susținerea PSD, UNPR, ALDE și, cel mai probabil, UDMR.

De asemnea, în condiţiile în care Augustin Zegrean a fost numit de preşedinţie, Administraţia Prezidenţială va trebui, la rândul ei, să propună un judecător.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS