Confidenţialitate

Valentin Teodosiu, la 61 de ani: ”Ar fi interesant să-l interpretez, din nou, pe Nicolae Iorga”

Astăzi, actorul Valentin Teodosiu împlinește 61 de ani. S-a născut la 17 septembrie 1953, în București iar în 1978 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorilor Petre Vasilescu și Cornel Vendel. A jucat în peste 80 de filme, sute de roluri în teatru și teatru radiofonic, în seriale TV și nu numai. Ne-a mărturisit, astăzi, că i-ar plăcea să-l interpreteze, din nou, pe Nicolae Iorga, după rolul pe care l-a avut în filmul ‘Drumeț în calea lupilor’ din 1988. Valentin Teodosiu adoră să joace cu actorii tineri – și un exemplu ar fi spectacolul ‘Prestez servicii artistice’ – regia semnată de scriitoarea Chris Simion. L-am întrebat, de asemenea, cât de important este faptul că a rămas, timp de peste 19 ani, vocea PRO TV.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

_____________________________________________

Europa FM: Citeam un text pe care l-ați publicat într-o gazetă chiar azi, citez ‘Merge din ce în ce mai rău’…

Dacă eu sunt un tip vesel, dacă eu am umor, asta nu înseamnă că nu merge rău. Chiar merge rău. Mai ales pentru cultură, ceea ce mă interesează pe mine. Și e păcat. Eu nu mai am ce pierde, nu mai am ce câștiga. De aceea îmi permit să fiu sincer. Îmi place să lucrez cu tinerii, nu pentru că nu aș avea soluții. Soluții am: să nu joc decât dacă sunt bine plătit, să nu joc decât dacă cineva are nevoie de mine și de talentul meu, să nu mai joc oricum, pe 2 lei, adică pe un salariu de mizerie. Prefer să joc cu tinerii studenți, să îi ajut. Evident, ei mă iau pe mine pe post de locomotivă. Eu, dacă pot să îi ajut, îi ajut cu drag. Pentru că și eu aș fi dorit să fiu ajutat în urmă cu 37-38 de ani, când am debutat pe scena Studioului Cassandra. Toată viața mi-am dorit să fiu ajutat de marii actori ai vremii.

Europa FM: La 61 de ani, cum mai are emoții Valentin Teodosiu?

La fel ca acum 37 de ani. Emoțiile sunt constructive, pentru că sunt și emoții distructive care bagă creatorul în pământ. Acesta este datul nostru, nu putem trăi fără emoții. Bucuria de a te sui pe scenă, de a fi recunoscut, de a primi aplauzele publicului este imensă. Când văd pe cineva pe stradă că se uită la mine și zâmbește și mă salută mă simt foarte fericit.

Europa FM: Vă e dor de un anume rol, de un anume spectacol?

Să ne referim la film, ‘Drumeț în calea lupilor’, în care l-am jucat pe Nicolae Iorga, când aveam jumătatea vârstei lui. Mi s-au făcut niște propuneri: ‘ce-ar însemna pentru tine, ce-ar fi să reiei…’. Îmi spunea Sergiu Nicolaescu, acum câțiva ani, ‘acum ai fi aproape de vârsta persoanjului și mi-ar plăcea să-l facem împreună, l-ai face altfel’. Sigur, datorită experienței și machiajului care ar dura mai puțin, nu două ore ca acum 25 de ani. Ar fi interesant, cred. Oricum, eu sunt fericit că am avut ocazia să fac 87 de filme, că am lucrat cu mari regizori ai României. Sunt fericit că încă se mai poate practica meseria noastră din plăcere, că despre bani nu mai vorbim.

Europa FM: Cum Europa FM are un actor ca voce a radioului, domnul Mihai Constantin, așa și dumneavoastră sunteți vocea unui post TV important. Cât de mult contează această parte a carierei dvs.?

Este cea mai importantă, pentru că din asta trăiesc. Să nu credeți că trăiesc din salariul de la teatru. Nici pe departe! Probabil că dacă nu aș fi fost voice-over-ul PRO Tv, probabil că nu mi-aș mai fi permis o a doua familie, alți doi copii – afară de cel pe care îl am din prima căsătorie, și să trăiesc decent, zic eu. Sunt fericit că, datorită descoperirii vocii mele de către boss-ul media de acum 19 ani, care m-a chemat la Canalul 31 (sport), înainte de înființarea PRO Tv. Am fost vocea Canalului 31. Îi rămân recunoscător. Dar, probabil că am și meritat. Și asta vreau să le spun tinerilor: să-și speculeze talentul la maxim! Eu am avut șansa să fac foarte mult radio, am jucat și în prima producție soap-opera din România, fapt care m-a făcut să exersez și să ‘mă joc’ cu harul pe care-l am de la Dumnezeu și de la părinți: glasul meu.