Confidenţialitate

Valentin Ionescu, despre măsurile pe termen scurt care ar trebui să fie implementate în contextul crizei facturilor | VIDEO

Valentin Ionescu, consultant economic, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM. Criza facturilor este subiectul fierbinte al acestor săptămâni. Valentin Ionescu spune care ar fi setul de măsuri pe termen lung care ar putea face lumină în această criză.

„Aici trebuie făcută o analiză. Trebuie văzute toate taxele care sunt pe traseu, că noi nu plătim, să spunem, doar costul Romgazului cu profitul lui sau al OMV-ului; ai niște taxe de sistem. Mai trebuie umblat la TVA. Dacă scad aceste taxe, se echilibrează prețul la gaz? Nu imediat. Dacă noi nu ne dezvoltăm infrastructura ca să avem acces la mai multe surse de furnizare a gazelor, nu o să avem o ofertă suficientă nici în toamnă și situația nu va fi schimbată față de acum. Adică schema asta de compensare înseamnă să pui capacul pe oală, când dai capacul la o parte, la un moment dat, îți iese aburul în față, deci oricum ai da-o nu prea e bine. Dar momentan, să spunem, salvează o situație, chiar dacă distorsionează prețurile, și salvează și companiile. Măsura nu este proastă în esență, dar nu este o măsură pe termen lung”, a explicat Valentin Ionescu.

„Măsura pe termen lung este să te uiți la reglementări să vezi unde sunt erori. Să dezvolți infrastructura – pe care, în mod evident, nu o poți face peste noapte. Îți ia un an, doi, trei, patru, cinci – și de asemenea să te uiți la taxare”, a explicat consultantul economic.

Măsurile pe termn foarte scurt, explicate de Valentin Ionescu

„Pe termen foarte scurt, ar trebui să dăm drumul la reglementările ce privesc extragerea gazelor din Marea Neagră, deși nu înseamnă că prețul la gaz va scădea peste noapte. Trebuie să negociem cu bulgarii – ce au de gând să facă cu conexiunea aia ca să ne permită și nouă să accesăm gaz din Azerbaidjan, nu din Rusia, prin nord – adică prin Dobrogea, că acolo e conducta care traversează România; și să ne gândim la două terminale de gaz lichefiat, dat fiind faptul că Turcia nu ne lasă să transportăm gaz lichefiat prin Bosfor”, a mai spus Valentin Ionescu.

Puteți urmări mai jos emisiunea „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat și Valentin Ionescu:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Răzvan Nicolescu, despre criza facturilor: Ori dăm banii înapoi, ori blocăm prețurile | VIDEO

Autor: Carmen Zanfir