Confidenţialitate

VÂLCEA: Opt oameni vor fi evacuați în urma alunecărilor de teren

În Vâlcea, cinci case sunt în pericol să fie înghiţite de pământ în comuna Alunu unde o haldă de steril a luat-o a vale din cauza ploilor abundente.

În timpul nopții, alunecările au continuat, iar acum un drum comunal este în pericol de a fi blocat.

Autoritătile au anunțat că luni vor evacua opt persoane din cele 13 care locuiesc în casele amenințate de alunecare. Printre cei opt se află și doi copii.

În comuna Alunu, halda de steril care a luat-o la vale în urmă cu câteva zile a afectat o suprafață de peste 30 de hectare de pădure și terenuri agricole, a obturat albiile a două pârâuri, iar acum se îndreaptă către zonă locuită din cătunul Poduri. Cinci case în care locuiesc 13 persoane sunt în pericol să fie înghițite de pământ.

Primarul Cristian Birăruț a declarat pentru Europa FM că până la primele case sunt mai puțin de 50 de metri și deja s-au luat măsurile de evacuare a 8 persoane, printre care se află și doi copii.

Centrul social al comunei a fost pregătit pentru cazarea persoanelor ce vor fi evacuate. În opinia primarului, vinovată de producerea lunecărilor este exploatarea minieră CET Govora, care nu a respectat normele tehnice de compactare și fixare a sterilului.

În urmă cu o lună, la presiunile localnicilor, societatea a fost nevoită de depoziteze sterilul în pădure, la doar 700 de metri de vechea haldă, care și aceea a început să alunece și a afectat 5 hectare de pădure.

Reprezentanții companiei miniere au declarat că vor face o evaluare a pagubelor, iar oamenii vor fi despăgubiți.