Val de proteste în Bulgaria

Val de proteste în Bulgaria contra corupţiei, oligarhilor şi guvernului. Mii de persoane au cerut, în stradă, demisia Guvernului de la Sofia.

Într-un mesaj televizat, transmis sâmbătă, președintele Radev a criticat comportamentul „mafiot” al guvernului, cerând demisia acestuia. La Sofia mai bine de 3.000 de demonstranţi au cerut a doua zi, duminică, în faţa Parlamentului demisia premierului. Şi în alte oraşe ale ţării, sute de oameni au demonstrat împotriva executivului. Protestele continuă în țara vecină, una marcată de mai multe scandaluri de corupție în ultimii ani.

Joi, într-un discurs ținut seara, președintele felicita cetățenii care protestează în toate orașele mari și îi îndeamna să continue pașnic și în ”numaăr mult mai mare”.
Președintele cere, la rândul său, rere restartarea sistemului politic prin excluderea mafioților – aflați acum la putere prin controlul premierului Boiko Borisov – care provine din aceleași grupări mafiote care controlează Bulgaria din anii 90 și până astăzi, dar și demisia procurorului șef implicat în cazuri de corupție.

”Este rezultatul unei nemulţumiri acumulate timp de multă vreme contra corupţiei şi a aroganţei puterii, la care se adaugă teama faţă de grava criză economică ce va veni. Mulţi oameni cu orientări politice diferite au ieşit în stradă, solicitând un nou început sub aspect politic şi moral.

Aceşti oameni sunt furioşi din cauza excesului arogant de putere al procuraturii, care s-a aliniat politic şi încalcă legea”, a explicat politicianul de opoziţie Hristo Ivanov într-un interviu pentru DW. De altfel, Hristo Ivanov, fost vicepremier bulgar (2014) şi ministru al Justiţiei (2014-2015), a reușit să genereze un val de idignare după ce un clip video postat pe Facebook, în care arăta aplicarea discreționară a legilor, a devenit viral în Bulgaria.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS