Val de frig în țările asiatice, zeci de oameni au murit

Iarna a lovit și continentul asiatic. Ninsorile și temperaturile scăzute din ultimele zile au provocat zeci de decese și haos în transporturi. De pildă, în Taiwan cel puțin 85 de oameni au murit, iar zeci de mii de persoane au fost blocate în ultimele ore pe aeroporturi.

Autoritățile din Taiwan îi sfătuiesc pe locuitori să rămână în case, după ce majoritatea deceselor înregistrate s-au petrecut din cauza hipotermiei și a bolilor cardiovasculare, provocate de scăderea bruscă a temperaturii. Guvernul de la Taipei spune că s-a înregistrat o temperatură record a ultimilor 16 ani: 4 grade Celsius, în condițiile în care media pentru această perioadă este de 20 de grade.

 

În China avertizarea cod portocaliu pentru vreme severă a fost prelungită, iar principalele autostrăzi sunt blocate de zăpadă. Cel puțin patru persoane au decedat. În Hong Kong astăzi școlile și grădinițele sunt închise. Ieri temperatura minimă înregistrată a fost de 3,3 grade Celsius, cea mai scăzută din ultimii aproape 30 de ani. Majoritatea clădirilor din Hong Kong nu dispun de sisteme de încălzire centrală. De asemenea, peste 90 de mii de persoane au fost afectate în weekend de anularea zborurilor din Coreea de Sud, tot din cauza vremii nefavorabile. Și în Japonia autoritățile au confirmat că în orașul Nago de pe insula tropicală Okinawa a nins pentru prima dată din 1966 până în prezent. Numeroase alte orașe japoneze au înregistrat cantități record de zăpad. De pildă la Nagasaki stratul de zăpadă măsoară 17 centimetri. Cel puțin trei persoane au murit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS