Confidenţialitate

Vaccinul Pfizer/BioNTech, eficace împotriva variantei braziliene de SARS-CoV-2

Vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech s-a dovedit eficient împotriva variantei braziliene a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează The Guardian.

Serul este capabil să neutralizeze tulpina, potrivit unui studiu de laborator publicat, luni, în New England Journal of Medicine.

Sângele recoltat de la oameni care au fost imunizaţi cu acest vaccin a neutralizat o versiune artificială a virusului care conţinea aceeaşi mutaţie purtată de proteina spike a variantei P1 a coronavirusului, mult mai contagioasă, descoperită în Brazilia. Studiul a fost realizat de cercetători  ai companiilor şi de University of Texas.

Experții au observat că abilitatea de neutralizare a fost aproape echivalentă cu efectul vaccinului asupra versiunii mai puţin contagioase de anul trecut a coronavirusului.

Majoritatea vaccinurilor anti-Covid dezvoltate vizează proteina spike folosită de coronavirus pentru a pătrunde în celula umană.

Potrivit unor studii anterioare, Pfizer a descoperit că vaccinul său neutralizează şi alte variante mai contagioase identificate iniţial în Marea Britanie şi Africa de Sud, deşi aceasta din urmă poate reduce anticorpii produşi de ser.

Compania farmaceutică are în plan să testeze eficiența pentru o a treia doză de vaccin.

Potrivit unei surse a agenției Reuters, și vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac este eficient împotriva variantei apărute în Brazilia, conform unor rezultate preliminare ale unui studiu făcut în statul sud-american.  Coronavac, aşa cum este cunoscut serul Sinovac, este principalul vaccin folosit pentru imunizare în Brazilia.

Datele preliminare ale unui studiu efectuat de Universitatea Oxford, comunicate săptămâna trecută, au indicat faptul că și vaccinul AstraZeneca este eficace împotriva variantei P1 a coronavirusului SARS-CoV-2.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat, luni seară, că au fost confirmate în România primele două cazuri de contaminare cu varianta braziliană.