Confidenţialitate

Vaccinul Moderna are 93% eficiență la șase luni de la a doua doză

Vaccinul companiei Moderna împotriva Covid-19 are o eficiență de 93% după jumătate de an de la a doua doză.

Anunțul vine în condițiile în care medicii din toată lumea, confruntați cu variantă Delta, mult mai contagioasă, dezbat dacă a3a doza suplimentară de vaccin ar fi necesara.

Mâine (vineri) vor sosi în România peste 100.000 de doze de vaccin Moderna la București.

La o lună de la rapelul cu vaccinul companiei Moderna, eficacitatea serului era stabilită la 94%.

Noul studiu comunicat de compania americană spune că vaccinul său pierde doar 1 procent din eficacitate în cele 6 luni de la rapel și ar ajunge astfel la 93%.

Rezultatele anunțate de compania Moderna sunt comparabile cu datele publicate de rivalii Pfizer-BioNTech, care au au spus că eficacitatea vaccinului lor pierde cam 6% la fiecare două luni, deci ar ajunge la 84% la șase luni după a doua doză.

Pfizer intenționează să ceară autorizarea dozei a treia a vaccinului său luna aceasta, iar unele țări, precum Israel, Germania, Franța sau Marea Britanie deja au început sau fac planuri pentru administrarea acestei doze suplimentare pentru cei vârstnici sau vulnerabili.

Mâine, România va primi peste 110 mii de doze suplimentare de vaccin Moderna. Până acum au fost administrate la noi în țară peste 720 de mii de astfel de doze.